Unikati iz odpadnega tekstila izpod rok podeželskih žena

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
15.11.2022 06:10
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ženske so s ponosom pokazale, kaj novega so sešile.
Slavica Pičerko Peklar

Zanimanje za delavnice je bilo med članicami tolikšno, da se vse niso mogle udeležiti teh delovnih srečanj in bi bilo zato dobro, če bi tečaj šivanja in recikliranja še kdaj ponovili, pravi Marija Metličar, predsednica Društva podeželskih žena in deklet občine Kidričevo.

Mojca Metličar
Slavica Pičerko Peklar

Dodaja, da se v vsakem gospodinjstvu srečujejo z odpadnim tekstilom, zdaj pa so spoznale, kako ga ponovno uporabiti in ustvariti spet vabljive kose oblačil ali stare brisače, kuhinjske krpe, in kar je še takega, kar ni več za nobeno rabo, ponovno koristno uporabiti.

Iz stare srajce nova obleka

Šiv za okolje je bil projekt, ki so se ga pred letom lotili v okviru Lokalne akcijske skupine (LAS) Bogastvo podeželja. Udeleženke, članice štirih podeželskih društev gospodinj, so sodelovale v začetnem tečaju šivanja in nadaljevalnem delu, ki so ga namenile reciklaži tekstilnih izdelkov. Blizu 40 žena in deklet je tako skupaj z mentorico tečajev Sabino Hameršak, znano ptujsko modno ustvarjalko, ki se zadnja leta vse bolj posveča reciklaži oblačil, spoznalo, kako je mogoče premajhna, že malo ponošena in obrabljena oblačila spremeniti v unikatne kose oblačil.

Sabina Hameršak
Slavica Pičerko Peklar

Anja Kostanjevec, članica Društva gospodinj Spuhlja: "Kot mama treh najstnikov se dnevno soočam z vprašanjem, kaj narediti z njihovimi hlačami, puloverji, majicami, in še kako prav pride to znanje, ki smo ga pridobile. Tudi svoja stara krila in hlače ter moževe srajce zdaj najprej razrežem, potem pa iz tistega kupa še vedno uporabnih kosov blaga sešijem kaj novega."

Z recikliranjem nad gore odpadnega tekstila
Slavica Pičerko Peklar

Med mlajšimi udeleženkami tečajev je bila Tjaša Ivančič iz kidričevskega društva: "Babica Jožica Ekart me je nagovorila, da nikoli ni odveč, če znaš kaj sešiti, in resnično smo se na teh delavnicah veliko naučile, se družile, izmenjale izkušnje, prav zanimivo je bilo in kakšnega takšnega tečaja se bom še rade volje udeležila." Tako kot Silva Krajnc Veselič, članica Društva podeželskih žena Markovci, ki se od nekdaj rada ukvarja z ročnimi deli, zdaj pa ve, kako dele moževih srajc prišiti na čisto navadno majico, da se ta spremeni v tuniko, kot je nima nobena druga.

Cvetlični lonci iz starih brisač
Slavica Pičerko Peklar
Delavnic sta se udeležili tudi Markovčanki.
Slavica Pičerko Peklar

Danica Horvat, predsednica Društva kmečkih žena Dornava, in Slavica Vincek, predsednica markovskega društva, ugotavljata, da so danes oblačila zelo poceni in jih zelo hitro menjavamo: "Nekoč smo z njimi mnogo bolj skrbno ravnali in prav je, da tako začnemo razmišljati tudi v teh časih, ko se vse bolj soočamo s problemom potrošništva. Tekstilna industrija zelo onesnažuje okolje, a se tega še kar ne zavedamo. Koristno je tudi za družinski proračun, če znamo iz starih oblačil izdelati kaj novega. Recikliranje, ki smo se ga lotile, je zagotovo dobrodošel korak v prihodnost."

Stari tekstil z malto

"Razmišljali smo v našem društvu pri snovanju projektov, ki se jih lotevamo, kako se odzvati na vse bolj pereč problem ravnanja s tekstilom. Ta poleg plastike predstavlja največji delež odpadkov na svetu. Ogromne količine tekstila se slej ko prej znajdejo na odlagališčih. Že res, da je mogoče veliko tega odložiti v posebne zabojnike, podariti Karitasu ali Rdečemu križu, a še vedno velike količine odpadnega tekstila končajo na smetiščih. Da bi se temu izognili, smo se lotili recikliranja. Najprej smo članice podeželskih društev žena in deklet povabili na začetne tečaje šivanja, nadaljevali pa z reciklažo, ki je navdušila prav vse. To našo operacijo, imenovano Šiv za okolje, je delno financirala EU, ki je za dobrih 32 tisoč evrov vreden projekt primaknila nekaj več kot 21 tisoč evrov. Udeleženke, bilo jih je blizu 40, so tako imele možnost brezplačnega izobraževanja in resnično prepričane smo, da smo naredile velik premik v razmišljanju," pravi Mojca Metličar, vodja projekta Šiv za okolje v LAS Bogastvo podeželja.

Zdenka Burina
Slavica Pičerko Peklar

Udeleženke tečajev, ki so potekali vse leto, so na zaključnem srečanju, ko so se družile na turistični kmetiji Lovrečevih v Jiršovcih pri Destrniku, na ogled postavile bogato zbirko recikliranih oblačil. Nekatere so za srečanje kar oblekle, kar so sešile. Postavile so se tudi z recikliranim ostanki blaga, ki so ga, kot pravijo, zabetonirale kot armaturo v okrasne lonce za rože, vaze, sklede in podobne gospodinjske in hišne izdelke, ki jih ni nikoli preveč.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta