V občini Pesnica pridelujejo odlična vina, je pokazalo ocenjevanje. Kmalu izbor županovega vina

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
13.05.2023 04:10

Organizatorji ocenjevanja Turistično vinogradniško društvo (TVD) Jakob so pohvalili vinarje, saj komisija ni podelila nobenega bronastega, temveč sama srebrna in zlata priznanja. Vinogradništvo Fabijan jih je dobilo sedem

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Udeleženci ocenjevanja vin pri Vino Bračko z županom Pesnice

Pri Vina in turizem Bračko v Jakobskem Dolu so bili gostitelji 30. občinskega ocenjevanja vin, ki so jih lani pridelali vinarji v Občini Pesnica. Organizator je bilo tudi letos Turistično vinogradniško društvo (TVD) Jakob. Vinogradniki so sodelovali s 84 vzorci vin, ki so dosegali visoke ocene - povprečna ocena je bila 18,10. Štirje vzorci so dobili celo oceno 18,30 in deset vzorcev 18,20. Letošnja novica je, da bodo med vini, ocenjenimi z najmanj 18,1, na posebnem dogodku izbrali županovo vino. Tako je ocenjevanju že zdaj prisostvoval tudi župan Gregor Žmak. Izbrano vino se bo imenovalo Županovo vino leta in ga bo v omejeni količini odkupila občina za protokolarne namene.

Na občinskem ocenjevanju so specialistka za vinarstvo Tadeja Vodovnik Plevnik iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor, enologa Rastko Tement in Božo Čeh, vinar iz Jakoba Srečko Šumenjak in vinar iz Voličine Sebastijan Rojs odločali o najboljših vinih. V glavnem so bila mirna bela vina, največ je bilo vzorcev rumenega muškata, rozejev različnega izvora in tudi penine, ki jih je bilo letos presenetljivo veliko.

"Podeljenih je bilo 39 zlatih in 45 srebrnih priznanj. Največ zlatih za vino sauvignon in rumeni muškat. Med prejemniki zlatih so prednjačili vinogradniki iz Jakoba - Vinogradništvo Fabijan jih je prejelo sedem, Vina Plateis šest, po pet Vina Bračko, Vina Matečko in Vinogradništvo Mulec, tri zlata so šla v Jarenino (Domačija Jarc)," je povedala o rezultatih ocenjevanja zadovoljna predsednica TVD Jakob Martina Kraner Puntnar. Pri peninah je šest zlatih prejelo Vinogradništvo Šlebinger, prejemniki zlatih so še Jože Divjak, Vinogradništvo Perko, Gregor Mlakar, Bojan Protner in Aljaž Skupek.

"Iz leta v leto se kvaliteta vin izboljšuje. Med letošnjimi 50 ocenjevanji vin je to prvo letošnje ocenjevanje, kjer ni bilo izključenih vzorcev in niti ene bronaste plakete. Vse ocene so bile v visokem rangu, kar kaže ob nenavadni lanski letini, ko je bila velika suša in izjemno zgodnja trgatev, na veliko strokovnega znanja tudi v kletarjenju, je povedala predsednica komisije Plevnik Vodovnikova.

Vina z ocenjevanja bodo sodelovala tudi na Druženju hrane in vina 4. junija, vsa vina tudi na tradicionalnem dogodku, Dnevu odprtih vrat vinarjev Jakoba, ki bo 10. junija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta