V Rušah častni občan Jože Gašparič

(štr)
08.07.2023 06:30

Rdeča nit prireditve je bila poezija Janka Glazerja, saj letos obeležujejo 130. obletnico njegovega rojstva

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Občinski nagrajenci v Rušah
Foto M

V okviru 25. občinskega praznika je 23. junija v dvorani Doma kulture v Rušah potekala slavnostna seja ruškega občinskega sveta. V kulturnem delu so sodelovali: Daniel Marinič, ki je na harmoniko zaigral slovensko himno, pevka Zarja Marčič in Vokalna skupina Florentine, ki je ob spremljavi Martina Lesjaka zapela uglasbeno pesem Janka Glazerja Ciproš. Rdeča nit prireditve je bila poezija pesnika Pohorja, Janka Glazerja, saj letos obeležujejo 130. obletnico njegovega rojstva.

Najvišje občinsko priznanje, naziv častni občan, je pripadlo Jožetu Gašpariču, dolgoletnemu predsedniku Združenja borcev za vrednote NOB Ruše. Ob tem je bil vrsto let predsednik Območnega združenja častnikov Ruše, zdaj pa je njegov podpredsednik. Nagrajenec poudarja, da je ključno biti ponosen na slovensko zgodovino, jo ohranjati in spoštovati, obenem se zavzema, da se zgodovina ne izkrivlja ali ponareja. Jože Gašparič je prepoznaven tudi na nacionalni ravni, saj so njegova pričevanja in aktivnosti zabeleženi v različnih oddajah na slovenskih televizijskih programih.

Častni občan Ruš Jože Gašparič je priznanje s tem nazivom prejel od ruške županje Urške Repolusk.
Foto M

Ruška županja Urška Repolusk je podelila županjine petice. Dobili so jih odličnjaki OŠ Janka Glazerja Ruše: Jaka Mihelič, Ana Topolovec, Teja Urleb, Mercedes Varga, Eva Kološa, Zara Lašič in Klara Dobaj. Županjine petice so prejeli tudi odličnjaki Gimnazije in srednje šole za kemijo in farmacijo Ruše: Vanesa Kovač, Aleš Cvetko, Metoda Fras, Rok Glavič, Tina Pintarič, Masha Pregl, Živa Rituper, Tilen Mesarič, Barbara Mrakič in Saška Žaver. Županjinih priznanj pa so se razveselili: Matko Kop in Boštjan Motaln s Policijske postaje Ruše, Gasilska zveza Ruše, ki je letos praznovala 40 let samostojnega delovanja, KUD Godba Ruše, ki je preteklo leto praznoval 95 let obstoja, Kegljaški klub Ruše, ki letos praznuje 70 let organiziranega delovanja, Cvetka Svenšek za dolgoletno aktivno sodelovanje na različnih področjih v občini Ruše, Sebastijan Kojzek za božično pravljico, ki jo pripravlja na svojem dvorišču v Rušah, Klavdija Podlesnik za dolgoletno aktivno spodbujanje prostovoljstva, Renata Štritof za dolgoletno aktivno spodbujanje solidarnosti, humanitarnosti in prostovoljstva med učenci OŠ Janka Glazerja ter prostovoljskega dela predsednice KO RK Ruše, Branko Vernik za večletno delo v gasilski organizaciji, Ruški frajtonarji za ohranjanje kulturne dediščine, Franci Švajger na področju planinstva, Marjana Karba za dolgoletno sodelovanje na področju kulturne dejavnosti in ohranjanje kulturne dediščine, Marko Žaucer za doprinos k požarni varnosti, Ivan Eder za aktivnosti pod okriljem Veteranov vojne za Slovenijo, Polonca Petek za dolgoletno delo na področju patronažne službe, Ročnodelska sekcija Čebelice, ki letos praznuje 40 let delovanja, in Vladka Potočnik za večletno delo v gasilski organizaciji.

Spominske plakete so prejeli: Jožef Babič, predsednik Športnega društva Bistrica ob Dravi, Miro Jaušovec, ki je pomočnik ravnatelja, dolga leta pa je bil povezovalec občinskih prireditev, Mešani pevski zbor DU Ruše za 60 let delovanja. Nagrajenci tretjega fotografskega natečaja so bili: prvo mesto Verica Horvat za fotografijo Delo na vrtu, drugo mesto Stanko Lederer za fotografijo Pohodna pot in tretje mesto Ljiljana Sušnik za fotografijo Vodni stolp.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta