V ZRS Bistra Ptuj odprli nove prostore: Poudarek tehnologiji in trajnostni rabi

Hojka Berlič Hojka Berlič
13.05.2023 03:25

Novi prostori so opremljeni s tehnologijo, ki omogoča najsodobnejše vodenje videokonferenc in sestankov. Na voljo vsem, ki bi jih potrebovali

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nove prostore sta slavnostno odprla ptujska županja Nuška Gajšek in direktor ZRS Bistra Ptuj Štefan Čelan
Hojka Berlič

V Znanstveno-raziskovalnem središču (ZRS) Bistra Ptuj je 22 zaposlenih, večina njihovega dela pa poteka projektno. Tudi novi prostori, ki so jih nedavno uredili v prvem nadstropju v Prešernovi ulici 8, nad prostori, ki jih namenjajo razvijanju podjetništva, jim bodo pri tem v veliko pomoč, saj omogočajo lažje sodelovanje in povezovanje s partnerji iz številnih držav. V njih je nameščena tudi pametna tabla oziroma pametni zaslon, ki ga je mogoče med drugim uporabljati za vodenje videokonferenc in njihovo hkratno snemanje.

V prostore vložili 40 tisoč evrov

"Tehnologija, ki smo jo namestili v te prostore, omogoča vodenje različnih sej in sestankov na način, kot bi potekali v živo, s spremljanjem in zapisi vseh podatkov, tako slikovnih kot tekstovnih. Drugi razlog za ureditev prostorov je v pomoči podjetništvu. Veliko podjetnikov se obrača na nas s potrebami po pridobivanju nekaterih novih znanj, zlasti na področju pridobivanja državnega in evropskega denarja. In v prejšnjih prostorih, kjer v enem prostoru dela po pet sodelavcev, je bilo sila nerodno in moteče delati s tremi ali štirimi podjetniki," je ob otvoritvi izpostavil direktor ZRS Bistra Ptuj Štefan Čelan. V novem prostoru bodo v prihodnje izvajali vsa izobraževanja, posvetovanja, delavnice in drugo za podjetnike. Hkrati pa že vrsto let izvajajo dva projekta, in sicer s področja uvajanja mladih v znanost ter uvajanje podjetništva v osnovne in srednje šole. In tudi pri tem jim nov prostor nudi znatno boljše pogoje za delo kot v preteklosti. Ne nazadnje, poudarja Čelan, je prostor v javni lasti, zato ga bodo dali na voljo vsem, ki bodo prostore, ki s svojo prilagodljivostjo omogočajo širok spekter rabe, potrebovali.

Otvoritev novih prostorov ZRS Bistra Ptuj
Hojka Berlič

Obnova prostora v velikosti 38 kvadratnih metrov je potekala s skupnim vlaganjem ptujske občine, ki je prostore obnovila za okoli 20 tisoč evrov, ZRS Bistra Ptuj pa je v enakem znesku prostore opremila. Pri ureditvi prostorov so se, kot so izpostavili, v največji meri ravnali po primerih dobrih praks, ki so jih spoznali na Norveškem. "Ne boste verjeli, v ZDA poznamo črni petek, ko poteka razprodaja cenenega blaga v supermarketih, na Norveškem je črni četrtek, ko pripeljejo v trgovine za ponovno rabo obnovljene predmete in ljudje čakajo na odprtje trgovine od šeste ure zjutraj. Tam je zavest o tem, da je treba materiale ponovno uporabljati, jih redizajnirati in reciklirati, na izjemno visokem nivoju. Zato smo to prakso uporabili tudi v tem prostoru," pojasnjuje Čelan. Med drugim so obnovili zavržene stole in mize, ki so jih pridobili v centru ponovne uporabe, za izdelavo manjše mizice pa uporabili kar stare mape za dokumentacijo.

Izvajali 22 projektov

V ZRS Bistra so lani izvajali 22 projektov, večinoma evropskih, s katerimi so sodelujoči partnerji zase ustvarili dobrih devet milijonov evrov, pri čemer je ZRS Bistra ostalo slabih 1,4 milijona evrov. V letu 2022 in prvem četrtletju leta 2023 pa so oddali že 45 projektov z različnimi evropskimi partnerji v vrednosti 80 milijonov evrov, pri čemer bi zanje ostalo okoli osem milijonov evrov. "Vprašanje je, s koliko od teh projektov bomo uspešni. A naš rezultat v preteklosti je nadpovprečen, saj uspešne institucije od desetih prijavljenih projektov uspejo z enim, torej z desetimi odstotki. Naša uspešnost pa je vedno več kot 20-odstotna," izpostavlja Čelan, ki se z decembrsko upokojitvijo poslavlja od dolgoletnega vodenja zavoda.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta