Z Arsano do mnogo več kot poučevanja v učilnici

30.10.2021 04:20
Preteklo šolsko leto je bilo za ptujsko vokalno šolo z uvrstitvami v finale treh največjih otroških pevskih tekmovanj najuspešnejše doslej.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Finalistke festivala Otroci pojejo slovenske pesmi z mentoricama.
Vokalna šola Arsana

Za Vokalno šolo Arsana je zelo uspešno leto. Njihove učenke so se namreč uvrstile v finale kar treh pevskih tekmovanj. Tako so imeli kar šest finalistk na festivalu Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo: Hano Kmetec, Lano Friščič Krampelj, Kajo Kokol Zebec, Vido Veršič, Nežo Meglič in Pio Krajnc. Slednja se je prebila tudi v finale. Na Mednarodnem glasbenem festivalu FeNS v Kopru pa je Teja Ovčar v svoji kategoriji slavila zmago.

Vse več avtorskih skladb

"V preteklih letih smo prav tako imeli že več zmagovalk na Otroci pojejo slovenske pesmi in se veselijo, v tem šolskem letu pa se bomo prvič prijavili še na sloviti italijanski Sanremo Junior 2022. Prav tako se kar nekaj naših učenk vpiše na glasbene konservatorije, želijo sodelovati pri različnih slovenskih produkcijah muzikalov in se zanimajo za študij petja v tujini," o uspehih in načrtih pravi vodja šole Ana Delin in še dodaja, da so pred epidemijo z Gimnazijo Ptuj in Osnovno šolo Olge Meglič sodelovali pri različnih projektih, predvsem postavitvi muzikalov. Mlade pa v zadnjem času veliko vzpodbujajo k pisanju avtorskih skladb, ki jih lahko posnamejo kar v šolskem studiu, z njimi pa se predstavijo na festivalih in skušajo prodreti tudi na radijske postaje. "To je bolj trend zadnjih let, ko avtorsko glasbo v veliki meri spodbujajo tudi različni pevski festivali. Kot je recimo običajno na Slovenski popevki na profesionalni ravni, tudi starejše osnovnošolke in srednješolke že pišejo svoje pesmi. Zdi se mi odlično, da se na ta način vzpodbujata njihova domišljija in kreativnost," meni Delinova. Njihove učenke so se tako z lastno avtorsko glasbo predstavile tudi že v finalih tekmovanj.

Ana Delin in Teja Ovčar, zmagovalka na mednarodnem glasbenem festivalu FeNS v Kopru.
Vokalna šola Arsana

Šestdeset učencev vseh generacij

Šola na Ptuju deluje že petnajst let, izključno na poučevanje petja pa so se osredotočili pred desetletjem. Tako štiri pedagoginje, hkrati tudi vse pevke, Ana Delin, Teja Letonja Hajšek, Natalija Tumpej in Špela Brumen, petje poučujejo 60 učencev vseh generacij. "Pokrivamo pop, jazz, rock. Vsako leto organiziramo tudi pevske kampe v okviru Festivala Arsana. V sodelovanju z Glasbeno šolo Karola Pahorja in šolo Kitarko na ta način mladi dobijo priložnost, da se preizkusijo v petju pri glasbeni skupini," pojasnjuje Delinova in dodaja, da k njim sicer zahaja pisana paleta učencev najrazličnejših starosti: "Najmlajši začnejo že v prvem razredu. K nam pa pridejo tudi starejši, stari nad 50 let, ki želijo uresničiti svoje življenjske sanje. Imeli smo že tudi primere, ko je nekdo prišel k nam za pol leta, da smo ga pripravili in je lahko posnel pesem. In jo je potem podaril zakoncu. Imamo zelo različne učence, od tistih, ki si nato želijo šolanje nadaljevati s študijem, temu posvetiti življenje, pa do tistih, ki jim je to le hobi. Včasih kdo poje v zboru in potrebuje le malo tehničnega znanja in se nam pridruži le za kako leto. Ker vemo, da je v Sloveniji zborovsko petje zelo priljubljeno."

Zgled vleče

Delinova je po izobrazbi profesorica pedagogike in teologije, končala je tudi podiplomski študij glasbene terapije: "Nisem šla po standardni poti, da bi končala glasbeno akademijo. A mi vse to znanje pride zelo prav. Imam pa tudi že skoraj dvajset let izkušenj z nastopanjem na odru." Vsi njihovi pedagogi se ves čas izpopolnjujejo tako pri nas kot v tujini in hkrati tudi nastopajo, kar se Delinovi zdi zelo pomembno, saj s svojim zgledom vplivajo na učence, ki si tudi želijo nastopiti, snemati, ustvarjati avtorske skladbe: "In to je en lep krog, ko prenašamo svoje znanje na mlajše generacije."

Pia Krajnc na finalnem nastopu Mednarodnega otroškega pevskega festivala Brežice.
Vokalna šola Arsana

Po njenih besedah je koronakriza lani vsekakor precej vplivala na njihovo dejavnost. Zbori niso mogli delovati v takem obsegu. Tudi sami so lahko ponudili učencem manj nastopov, izjemno težko je bilo poučevati na daljavo. A se je na drugi strani povečalo zanimanje za studijsko snemanje in spletno objavljanje, kar je izjemno pomemben kanal, zato mladim pomagajo tudi pri snemanju videospotov. "Gre torej za široko paleto dela. Ne gre samo za poučevanje in petje v učilnici, kot bi si kdo predstavljal. Tu je veliko vsega, od nastopov, festivalov do snemanja v studiu in snemanja videospotov," je še povzela Delinova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta