Za odpis dajatev odpuščenim delavcem ormoškega Safila v likvidaciji

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
29.05.2021 06:20
Medtem ko 557 delavcem konec junija preneha delovno razmerje, o možnosti proizvodnje z okoli 350 zaposlenimi razmišljajo v podjetju Carthago iz Odrancev
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Safilo Ormož: delavci ob izgubi dela pričakujejo pomoč države. Foto: Darja LUKMAN ŽUNEC
Darja Lukman Žunec

Kot smo poročali, so se predstavniki Sindikata elektro in kovinske industrije (SKEI) in sveta delavcev v ormoškem podjetju italijanske družbe Safilo dogovorili za nekoliko višje odpravnine delavcem v postopku likvidacije. Tako so uspeli z zahtevo, da bodo delavci dobili za 20 odstotkov višje odpravnine, kot jim sicer pripadajo po zakonu o delovnih razmerjih.

Lidija Jerkič, predsednica ZSSS Foto: Darja LUKMAN ŽUNEC
Darja Lukman Žunec

Ob začetku pogajanj v Safilu je Lidija Jerkič, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), vrgla rokavico gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku, rekoč, da je zdaj na potezi on. Minister bi moral po njenem predlagati vladi, da v primerih likvidacijskih postopkov - poleg Safila je ta najavljen tudi v družbi Adient Slovenj Gradec - odpiše prispevke in davke, ki bi jih morali odvesti od odpravnin, višjih od zajamčenih po zakonu, ki so sicer neobdavčene: "To ne bi smelo biti problem, ob dejstvu, da je večina odpravnin, ki jih bodo dobili delavci, zelo nizka in znaša manj, kot za mnoge v tej državi znaša mesečni dohodek." Kot nam je pojasnil sekretar SKEI za Podravje Martin Dular, so z doseženim v pogajanjih z vodstvom Safila sicer zadovoljni, a bi svoje moral naredi tudi gospodarski minister oziroma vlada.

Upanje ostaja

Ker so nam na naše izrecno vprašanje ministru Počivalšku na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo odgovorili le, da minister tega vladi ne namerava predlagati, nas je zanimal Dularjev komentar. Dejal je: "To je pa naša država. Spomnim se, da smo pred desetletjem ob likvidaciji podjetij s takimi zahtevami bili uspešni, saj so nam takrat vlade, še posebno pa minister Ivan Svetlik, šle naproti in le upamo lahko, da se bo to zgodilo tudi tokrat."

V območni organizaciji ZZZS za Podravje in Koroško so se zdaj odločili, da bodo zbrali podpise zaposlenih v obeh podjetjih pod prošnjo za odpis davkov in prispevkov na odpravnine. Jaka Šilak, sekretar območne enote ZSSS Podravje in Koroška, nam je pojasnil, da so predlagali, naj se za primere likvidacij podjetij preveri in omogoči opustitev obdavčitve odpravnin nad zneskom, ki presega desetkratnik povprečne plače v Republiki Sloveniji. Torej dodatno dogovorjenih odpravnin, ki jih bosta podjetji izplačali poleg zakonskih na podlagi dogovora s sindikatom.

Šilak: "Mi smo pred dobrim mesecem na skupni seji parlamentarnih odborov za gospodarstvo in socialne zadeve izpostavili to pobudo, enako pobudo je poslalo tudi vodstvo podjetja Adient. Takrat so nam obljubili, da bodo naredili vse, kar bo mogoče. Dva tedna nazaj pa smo dobili odgovor finančnega ministrstva, da tega ne morejo storiti. Zato smo se odločili zbrati še podpise zaposlenih v obeh podjetjih. Zdaj računamo na to, da bi vložili amandma pri naslednjem, devetem protikoronskem zakonu."

Kot še meni Šilak, pri likvidacijskih postopkih s takim odpisom ne bi smelo biti večjih težav: "Sploh glede na to, kdo vse je že dobil pomoč iz teh zakonov in koliko denarja je država razdelila, res ne bi smel biti tak problem. Je pa ta denar pomemben za ljudi, ki bodo izgubili delo!"

Rešitev za Ormož?

Zanimalo nas je tudi, ali ima minister Počivalšek že kakšne vlagatelje, saj je ob novici o likvidacijskem postopku Safila obljubil pomoč. Kot so nam pojasnili na ministrstvu, se minister dogovarja z več potencialnimi vlagatelji, in ko bo kaj dogovorjenega, da bodo to sporočili javnosti.

Ker smo neuradno izvedeli, da naj bi se za proizvodne prostore Safila v Ormožu zanimalo podjetje Carthago iz Odrancev, ki bi lahko odprlo kakih 350 delovnih mest, smo vodstvo tega podjetja prosili za pojasnila, kdaj bi se to utegnilo zgoditi in koliko delovnih mest bi s tem pridobili v Ormožu. Odgovorili so nam: "S prestižnima blagovnima znamkama Carthago in Malibu je skupina Carthago na evropskem trgu zelo dobro pozicionirana v segmentu počitniških vozil. Iz tega izhaja strategija, ki predvideva nadaljnjo rast in razvoj skupine. Zato preučujemo različne možnosti širitve. Nepričakovano se je pojavila priložnost za to načrtovano rast v naši neposredni bližini, na lokaciji v Ormožu, kar je od nas oddaljeno le 30 kilometrov. Trenutno preverjamo ustreznost te lokacije. Cilj je, da pred dokončno odločitvijo o tej pomembni naložbi temeljito analiziramo vse bistvene okvirne pogoje, ki bi zagotovili predvideno rast skupine v prihodnje. Ko bo sprejeta naša dokončna odločitev, vam bomo lahko odgovorili na vaša vprašanja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta