Zavedajmo se, da davki niso nebodigatreba

Tomaž Ajd
02.01.2022 03:00

Davčno opismenjevanje mladih na OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Učili so se o davkih.

OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava

Finančna uprava RS (Furs) v šolskem letu 2021/22 že osmo leto izvaja projekt Davčno opismenjevanje mladih. Osnovni namen projekta sta ozaveščanje mladih o pomenu plačevanja davkov za zagotavljanje javnih dobrin in storitev vsem prebivalcem in povečanje davčne pismenosti mladih.

Prvošolci so se veliko naučili

Učili so se o davkih.

OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava

Na Osnovni šoli Antona Ingoliča Spodnja Polskava so uslužbenci, predavatelji Fursa izvedli dva vsebinsko prilagojena modula za učence. Delavnico za otroke v prvem razredu so izvedli zelo interaktivno. Učenci so se ob ogledu animiranega filma naučili, kaj so davki, kdo polni državno blagajno in kam se steka denar od davkov. Za protiutež so si pogledali posnetek o tem, kako bi bilo videti življenje, če davkov ne bi plačevali. V igri Trgovina so kupovali barvice in se seznanili z vsebino računa. Z obiskom pri zdravniku pa so spoznali, da pregleda ni treba plačati. Kljub dokaj neznani temi in težkim besedam so prvošolci s kvizom dokazali, da so se veliko naučili.

Za učence tretje triade je predavanje potekalo on-line. Vsebina je bila prilagojena starosti učencev in je zajemala kratek pregled zgodovine davkov, predstavitev davkov v vsakdanjem življenju, pomen plačevanja davkov za našo skupno blaginjo in predstavitev družbenih posledic, kadar se pojavi izogibanje izpolnjevanju davčnih obveznosti. V tem sklopu so predstavili tudi spletno platformo Evropske komisije TAXEDU, ki je namenjena mladim v Evropski uniji in katere namen je prav tako ozaveščanje o pomenu davkov v našem vsakodnevnem življenju. Sestavni del izvajanja projekta je bila evalvacija s spletnim vprašalnikom, s katero spremljajo učinkovitost izvajanja projekta in o rezultatih poročajo ministrstvom in javnosti.

Z davki do normalnega delovanja države

"Analize evalvacij so na Fursu v vseh letih izvajanja projekta pokazale bistvene razlike pri dojemanju pomembnosti plačevanja davkov za celotno družbo pri mladih, ki so predavanja poslušali, v primerjavi s tistimi, ki jih niso. Pri mladih se je po predavanjih občutno povečalo zavedanje, da davki niso nebodigatreba, pač pa pomembni za normalno delovanje države, za dostopnost javnih storitev za vse prebivalce," pojasnjuje Natalija Kozar, svetovalna delavka na OŠ Antona Ingoliča Spodnja Polskava. Ob tem dodaja, da so tovrstno zavedanje pridobili tako njihovi najmlajši učenci kot tudi učenci sedmega, osmega in devetega razreda.      

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta