Zavod za turizem Ptuj: Odgovornost je tudi objektivna

Hojka Berlič Hojka Berlič
18.03.2019 13:36

Ptujska županja pozvala svet Zavoda za turizem, da razpravlja o domnevnih nepravilnostih pri organizaciji Kurentovanja ter odloči o nadaljnjih korakih. Izključena ni tudi razveljavitev pogodbe za Karnevalsko dvorano.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gajškova zdaj čaka na odločitev sveta zavoda.
Hojka Berlič

Ptujska županja Nuška Gajšek se je na današnji novinarski konferenci odzvala na številne pomisleke in nepravilnosti, ki so bile Zavodu za turizem Ptuj očitane v času letošnjega Kurentovanja. Spomnimo, da je številne obiskovalce dvorane razburilo, da je organizator komercialnega dela Kurentovanja, podjetje Prireditve, v Karnevalski dvorani ponujal izključno vino Vinarstva Gönc, ki je v lastništvu brata direktorice Javnega zavoda za Turizem Ptuj Katje Gönc. Gajškova je ob tem poudarila, da je Zavod za turizem in vodstvo nekatere stvari peljalo zelo dobro in da so nastavili nekatere temelje, ki jih je potrebno in vredno nadgrajevati. Se pa sedaj izkazuje, da je bilo v nekaterih postopkih morda tudi kaj narobe. "Jaz v okviru svojih pristojnosti želim, da se o vseh teh očitkih, o vseh govoricah na primeren način odvije razprava tam, kjer so pristojnosti. In to je svet zavoda," je dejala Gajškova. Zato se je sama z Gönčevo že sestala, na predsednika sveta zavoda Andreja Klasinca pa je v petek naslovila pismo, v katerem ga poziva, da se sestanejo tudi člani sveta. To je po njenem mnenju tudi vse, kar lahko v tem trenutku stori. Pismu pa je priložila tudi preliminarno poročilo službe za revizijo Skupne občinske uprave občin v Spodnjem Podravju glede izvedenega javnega poziva za izbiro izvajalca v okviru projekta "Kurentovanje 2019 in 2020 – Karnevalska dvorana", ki vključuje dogajanje v Karnevalski dvorani z organizacijo in izvedbo gostinske ponudbe ter zabavno glasbenega programa.

Številne pomanjkljivosti razpisa

V preliminarnem poročilu je služba za revizijo navedla kar nekaj pomanjkljivosti javnega poziva, med drugim naj bi bil pripravljen na napačni zakonski podlagi. Iz predložene dokumentacije naj tudi ne bi bilo razvidno, na kakšen način je bila določena vrednost 15 tisoč evrov za uporabo znamke Kurentovanje in tudi ali skupaj z 10 odstotki od gostinskega prometa zadostuje za uporabo dvorane v velikosti 2600 kvadratnih metrov, promoviranje, promocijo, plakatiranje, prodajo vstopnic, ki so opredeljene kot obveznosti Zavoda za Turizem. Iz dokumentacije naj ne bi bilo razvidno še, pod kakšnimi pogoji in na kašen način je Zavod za turizem pridobil dvorano v upravljanje, niti, koliko plača za dvorano ter katere stroške ima z dvorano. Opozorili so še na kratek 15-dnevni rok za predložitev ponudbe po javnem pozivu za organizacijo tako obsežnega projekta. Ugotavljali pa so tudi pomanjkljivosti, ki se nanašajo na ponudbo vin. V javnem pozivu je bilo določeno, da bo izvajalec zagotovil gostinsko ponudbo za obiskovalce prireditev Karnevalske dvorane. Zavod za turizem je jasno določil, da mora izvajalec pri določitvi cen upoštevati krajevne značilnosti, ni pa tega jasno določil pri ponudbi hrane in pijače. Zato se pripravljavcu mnenja zdi dokumentacija pomanjkljiva, saj ni jasno opredeljeno, da mora biti ponudba hrane in pijač raznovrstna, s ponudbo različnih tradicionalnih in lokalnemu okolju prilagojenih znamk. Precej pa naj bi bilo tudi nejasnosti glede meril za izbor ponudnika, komisiji za izbor pa prepuščeno, da sama presoja realnosti finančnega načrta in zasnovo programa ter kakovostno in aktualno izvajanje glasbenega programa brez jasno določenih kriterijev.
​Kot je pojasnila Gajškova, je ponudnik sedaj sicer izbran, najmanj, kar lahko storijo, pa je po njenem mnenju, da "se svet zavoda sestane s ponudnikom in morda dopolnijo te manjkajoče alineje oziroma, če bodo podani razlogi za odstop od pogodbe, je to tudi ena od možnosti. A je to sedaj na svetu zavoda, ki je sklepal pogodbe, zato se bodo morali oni odločiti, kaj bodo sedaj storili".
Gajškova je sicer pozivu svetu zavoda priložila tudi protestno pismo Zavoda Tura. Ker pa je bilo naslovljeno na direktorico Zavoda za turizem Gönčevo, Gajškova o vsebini ni želela javno govoriti.
Na vprašanje, kaj meni o argumentih Gönčeve, da je bila večina teh odločitev sprejeta, ko je bila na porodniškem dopustu, pa Gajškova odgovarja: "Ko si postavljen na določeno funkcijo, je tvoja tudi objektivna, ne zgolj subjektivna odgovornost."
Svet zavoda naj bi se sicer sestal v petek, 25. marca, s pisnim stališčem sveta zavoda pa namerava Gajškova nato seznaniti mestni svet, predvidoma na aprilski izredni seji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta