Zbiranje denarja za lajšanje stisk: Peka kostanjev za dober namen in izdelovanje ladjic v opomin

24.10.2021 18:00
Na parkirišču podjetja Mikro+Polo so člani društva Up-ornik in Zavoda 13 pekli kostanje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saso Bizjak

 "Trgovina Lidl nam je podarila 20 kilogramov kostanjev, a smo jih spekli in prodali že do poldneva. Nabavili smo še dodatnih 15 kilogramov in upam, da bo zdaj to dovolj. Interes je res dober. Veliko ljudi se ustavi in nas obišče. Tega smo res veseli," je dejal vodja Up-ornika Boris Krabonja. "Vsaka prodana merica bo pomagala tistim v stiski narisati nasmeh na obraz. Enim zaradi tega, ker bodo mrzle dni z njihovo pomočjo lahko preživeli na toplem, drugim pa, ker jim bo ustrezna psihološka podpora pomagala prebroditi težke trenutke v življenju," so poudarili organizatorji. Dobrih 1225 evrov, kolikor so jih zbrali do konca dneva, si bosta razdelili obe organizaciji. "Pri nas je v teh težkih časih vsak dodaten evro dobrodošel. Denarja nikoli ni dovolj in letošnje zime nas je zaradi podražitev še posebej strah. Bojimo se, da nas bodo spomladi doletele prve deložacije," je povedal Krabonja. V Up-orniku namreč pomagajo starostnikom pri plačevanju položnic, te pa so najvišje prav pozimi. "Štiristo evrov, kolikor je pokojnina nekaterih, je enostavno premalo, da bi starostniki mesec preživeli," še pravi.

Peka kostanjev in izdelava ladjic 
Saso Bizjak

IZDELALI 46.000 LADJIC, CILJ JE ŠEST MILIJONOV

Pri Zavodu 13 bodo sredstva namenili za pomoč aktivnim družinam z otroki s posebnimi potrebami. "Skupaj z družinami se odločimo, za kaj bomo denar porabili. Ker so otroci že veliki, ni več klasične potrebe po dodatni fizioterapiji ali kakih pripomočkih, pač pa pogosto otrokom kupimo nekaj, kar imajo radi. Včasih se odločimo za kolo ali klaviature. Pač nekaj, kar radi počnejo," je pojasnila Petra Greiner iz Zavoda 13. Obe organizaciji tudi sicer odlično sodelujeta in se večkrat povezujeta prav s podjetjem Mikro+Polo oziroma z direktorjem Markom Podgornikom, ki je tudi častni član Up-ornika. "Brez Marka ne bi šlo. V resnici je bila to prav njegova ideja. Podjetje Mikro+Polo je tudi poskrbelo za prostor in mize, skratka za vso organizacijo," je še dejal Krabonja, ki verjame, da bodo v taki zasedbi še večkrat sodelovali. "Ker je ravno čas kostanjev, se mi je zdela ta ideja zdaj najbolj primerna. Sicer pa je to sodelovanje zame pomembno. Človeško se mi zdi biti dober, delati dobro in vedno nekaj vračati okolju, v katerem deluješ," je povedal Podgornik. 

Do maja prihodnje leto želijo izdelati šest milijonov papirnatih ladjic. 
Saso Bizjak

Zraven peke kostanjev so vse, ki so se ustavili, povabili tudi k izdelovanju papirnatih ladjic. "Te so v spomin in opomin. Naš projekt je, da bi do maja prihodnje leto izdelali šest milijonov ladjic za prav toliko žrtev holokavsta. To pa je tudi opomin na vse žrtve današnje človeške ignorance," je dejal Krabonja. Na pikniku so izdelali nekaj manj kot 46.000 ladjic, a bodo z njimi nadaljevali. Že v petek bodo organizirali 24-urni maraton izdelave ladjic v Muzeju narodne osvoboditve. Ko bo ladjic dovolj, bodo iz njih postavili umetniško instalacijo.

Dobrodelni kostanjev piknik so skupaj organizirali podjetje Mikro+Polo, Zavod 13 in društvo Up-ornik. 
Saso Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta