Zdravstvena postaja Hoče: Uredili bodo prostore za pediatra

Branka Bezjak
12.08.2023 04:50

Nepričakovane prihodke bo občina Hoče - Slivnica z rebalansom namenila ureditvi projektnih dokumentacij in prostorov AMD Orehova vas

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravstvena postaja Slivnica je novejše gradnje kot tista v Hočah. Bo pa tukaj kmalu na voljo še en zdravnik.
Sašo Bizjak

Prejšnji ponedeljek je župan občine Hoče - Slivnica Marko Soršak sklical izredno sejo občinskega sveta zaradi rebalansa letošnjega občinskega proračuna, ki so ga svetniki potrdili. V občini so se namreč razveselili dodatnih nepričakovanih prihodkov na račun davka na dediščine in davka od iger na srečo. Tako bodo lahko denar namenili za tri projekte, ki sedaj niso bili načrtovani v proračunu za leto 2023 ali pa v manjši meri. V osnovi gre za projektne dokumentacije, ki jih želijo po besedah župana pripraviti do te mere, da bodo imeli gradbena dovoljenja in se bodo lahko prijavili tudi na javne razpise. Na enega od teh računajo pri ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport za sofinanciranje izgradnje šolske telovadnice OŠ Franca Lešnika - Vuka Slivnica. Planirana sredstva potrebujejo za projektno in investicijsko dokumentacijo, ki je podlaga za prijavo na omenjeni razpis. Za gradnjo telovadnice bodo s tem rebalansom letos torej namenili 90.000 evrov.

Sicer pa bodo s tokratnim rebalansom največ namenili za dograditev Zdravstvene postaje Hoče (140.000 evrov). V Zdravstveni postaji Hoče želijo z dograditvijo zagotoviti dodatne prostore za pediatrijo. Zdravnica za predšolske otroke Mia Becker je sicer že pričela delati, a si sedaj prostore deli s pediatrom Leonom Radollijem, ki ima tam ambulanto za šolske otroke in mladino. Da bosta lahko delala v večjem obsegu in da bo s tem zadoščeno pogojem, mora občina torej priskrbeti še ustrezne prostore.

Po besedah župana Soršaka že imajo projektno dokumentacijo. Sedanje prostore patronažne službe nameravajo ​preurediti v ambulanto za pediatra za predšolske otroke. Za patronažno službo bodo začasno namenili prostore v drugih občinskih objektih, dokler ne bodo uredili kletnih prostorov, ki bodo po normativih ustrezali za patronažno službo. Investicijo morajo zaključiti najkasneje do konca septembra letos.

Dodaten razlog, da so lahko predlagali takšna sredstva za ZD Hoče, je sprejet sklep vlade, s katerim bo lahko občina od ministrstva za zdravje prejela sredstva za investicije v zdravstvo na primarni ravni. Zato nameravajo projektno dokumentacijo o širitvi ZP Hoče še razširiti ter urediti laboratorij in fizioterapijo. Na sedanjem delu objekta bodo zamenjali streho in nekatera stara okna, obnovili bodo fasado in kletne prostore z menjavo energenta. Pridobitev celotne dokumentacije je predvidena do konca tega leta. Občina računa po pogodbi o sofinanciranju investicij na primarni ravni zdravstvene dejavnosti na sredstva v višini 914.960 evrov.

V prvi fazi ureditve bodo sicer prostore za pediatrinjo, kjer je sedaj patronažna služba, zagotovili z začasnim vetrolovom. V nadaljevanju bodo naredili še nov stranski vhod s povezavo na obstoječi objekt in opravili omenjene menjave kritin, oken in energenta.

Ob dodatnih občinskih prihodkih pa so lahko dodaten denar v višini 15.000 evrov namenili tudi za urejanje prostorov pri AMD Orehova vas. Del jih bodo v prihodnje namenili zaščiti in reševanju, da bodo v kleti lahko shranjevali opremo, ki jo potrebujejo pripadniki civilne zaščite.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta