Zdravstveni dom Ormož: S peticijo za enakovredno zdravstveno oskrbo

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
19.03.2024 05:00

Peticijo so podpisovali še včeraj, odziv pa je dober v vseh občinah. Koliko podpisov so kje zbrali?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V zadnjih letih so v ZD Ormož veliko vložili v sodobno opremo in nove kadre službe nujne medicinske pomoči.  
Darja Lukman Žunec

Kot smo poročali, so zahteve za satelitski urgentni center (SUC) v Zdravstvenem domu (ZD) Ormož podprli na skupni seji svetnikov občin Središče ob Dravi, Ormož in Sveti Tomaž. Še včeraj ves dan so na sedežih teh občin zbirali podpise občanov pod peticijo. V njej protestirajo, ker med petnajstimi SUC-i, ki jih je vlada določila z uredbo, ni niti enega na območju severovzhodne Slovenije - in torej tudi ne v Ormožu.

"Občinski sveti zahtevamo spremembo Uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje, in obsegu sredstev za leto 2024 - ter vztrajamo, da na podlagi nove uredbe vlada zagotovi vzpostavitev SUC tudi na območju Podravja, natančneje v Ormožu," so med drugim zapisali v sklep. Ministrstvo za zdravje svetniki pozivajo, naj premisli o posledicah, ki jih prinaša omenjena uredba: "Naše občanke in občani so enakovredni državljani in si zaslužijo enakovredno zdravstveno oskrbo. Ne želimo in ne smemo si dovoliti, da se niti za trenutek, v primerjavi z ostalimi deli Slovenije, počutijo manjvredno, v strahu za življenje in v negotovosti, ali bo nujna medicinska pomoč prispela pravočasno. Ko gre za življenje, šteje vsaka sekunda, vsak si zasluži kvalitetno in hitro oskrbo, vsak si zasluži priložnost za življenje in vsak državljan je enak. Ne želimo, da se že tako dolga pot do pomoči še podaljša."

Občanke in občani so lahko peticijo podpisovali še včeraj, odziv pa je, kot nam je povedala Jelka Zidarič, direktorica središke občinske uprave, dober, saj so samo pri njih zbrali več kot tisoč popisov. Podobno tudi v tomaževski občini, največ pa jih pričakujejo v občini Ormož. Spomnimo, da so pred leti pod zahtevo po SUC v Ormožu, v vseh treh občinah, ki so ustanoviteljice ZD, zbrali skoraj deset tisoč podpisov. Podobno število podpisov pričakujejo tudi tokrat. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta