Zeliščarka svetuje: Tudi ko smo zdravi, pijmo čaj. Zmeraj sveže pripravljen

Irena Brdnik
26.03.2022 03:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marija Bogataj pravi: "Za vsako bolezen rož'ca raste."
Irena Brdnik

Od zgodnje pomladi do pozne jeseni Marija Bogataj iz Spodnje Brežnice pri Poljčanah na travnikih in v gozdovih nabira cvetove trobentic, vijolic, bezga, lipe, liste ozkolistnega trpotca, koprive, pljučnika, materine dušice, ajbiša, melise, robide, breze, čemaža in smrekove vršičke. "Previdno v košarico, da je vsak list pravi, kajti kot gobe so tudi rastline strupene, in za vsako rastlino moramo vedeti, za kaj jo bomo uporabili," opozori Marija. Nekaj jih vzgaja sama na vrtu, med drugimi žajbelj, timijan in ognjič. "Pomemben je čas nabiranja, okoli poldneva imajo rastline največ eteričnih olj, popoldne pa že usihajo nazaj v korenino," pojasnjuje. Pomembno je tudi sušenje. Marija nabrano suši v temnem prostoru, na prepihu, nato seseklja z nožem, stehta z merico in zmeša za čaje.

"Začelo se je v prelepi vasici Grmovlje na Dolenjskem, kjer sem rojena," pove Marija Bogataj, kjer je bližina farmacevtske Krke pripomogla, da so krajani za takratno Kmetijsko zadrugo Krka v Škocjanu, ki je odkupovala zelišča za tovarno, nabirali zelišča. "Oče mi je kot majhni deklici napravil košarico iz leskovih viter, v katero sem nabirala zelišča. Kamorkoli sem pogledala, sem nekaj našla. Imam veliko spoštovanje in ljubezen do narave, mama me je kot zadnjega od devetih otrok naučila delati in preživeti na zemlji," radostno pripoveduje zeliščarka.

"Tudi ko smo zdravi, pijmo čaj," svetuje. In razloži: "Samostojni čaji iz bezga, lipe, žajblja, mete, aronije so za vsak dan. Mešanice pa so za prehlade, za grlo." Iz bezga, ozkolistnega trpotca, koprive, pljučnika, materine dušice so njene čajne mešanice. "Najbolj primerna je mešanica treh rastlin, več ne. Moramo biti z glavo na mestu." Doda še, da je danes veliko obolelih za putiko. "Samostojni čaj za putiko je robidov čaj. In vedno se pije sveže pripravljen čaj."

"Srce je naš motor, zanj je preprosta rastlina, ki krasi naš dom, rožmarin. Pitje rožmarinovega vina krepi naše srce, umirja aritmijo in pospešuje krvni obtok," pravi. Za zdravljenje slabokrvnosti pa: "Zelo pomembno je, da si najprej uredimo kri, najboljša je zvezdica oziroma črevec, ki kot plevel raste na vrtu. Ima največ železa, potrosimo ga lahko po solati." Marija izdeluje tudi pripravke za lajšanje sladkorne bolezni tipa dve, vnetja ledvic in mehurja. "Ko peče mehur, pomagata peteršiljev čaj ali juha; peteršilj ima veliko vitaminov in mineralov."

Mazila iz aloje, timijana, divjega kostanja in ognjiča. V steklenici aronija. Svoje izdelke Bogatajeva podarja. 
Irena Brdnik

Ponosna je, da je iz aloje zdelala mazilo za zdravljenje ene vrste luskavice. "Koža je naš največji organ, je naš plašč, vendar zanjo najmanj skrbimo. Najtežje površinsko obolenje je luskavica, uspelo mi je napraviti mazilo, ki pomaga predvsem otrokom. Sicer pa je pri luskavici treba spremeniti način življenja; iz prehrane odstraniti sladkor in trde maščobe ter uživati preprosto domačo kuhano hrano. Pri pranju perila ne dodajamo mehčalca, ampak jabolčni kis," poučno razlaga. Za izdelavo mazil je pomembno, da je material kvaliteten. Čisti vosek kupi pri čebelarju, hladno stiskano čisto olivno olje v trgovini. Svoje izdelke dobrosrčno podarja ali dobi kakšen evro za material.

Poleg znanja, ki ji ga je dala mama, se je izobraževala na delavnicah Spoznavanje in uporaba zdravilnih zelišč v Radencih, omogočilo jih ji je Društvo invalidov Slovenska Bistrica, katerega članica je, ker ji nagaja hrbtenica. "Štirikrat sem bila," pokaže zapiske. Nato znanje prenaša drugim članom društva. "Društvo mi omogoča, da ima to, kar delam, pomen," je hvaležna Marija, ki je tudi poverjenica društva za določeno območje v Poljčanah. Skromno zaključi, da ne pozna latinskih imen zdravil, temveč dela "po zdravi kmečki pameti".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta