Župani raje sprejemajo obiske kot gredo na službeno pot

Ptujska županja večinoma potuje do Ljubljane, bivši ormoški župan Alojz Sok in lenarški Janez Kramberger precej skromna

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ptujska županja Nuška Gajšek že dobro pozna prednosti in slabosti domačega mesta.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Kako je s službenimi potmi ptujske županje pa njenih kolegov iz Ormoža in Lenarta? Kaj dosti, vsaj v prvih mesecih po izvolitvi, niso šli naokoli. Je pa včasih treba v Ljubljano do ministrov in drugih predstavnikov oblasti, še raje imajo župani Spodnjega Podravja, če se ti oglasijo pri njih in vidijo, kakšno je življenje na slovenskem podeželju.

Šest tisočakov za županjine poti

Županja Mestne občine Ptuj (MOP) Nuška Gajšek se od začetka svojega mandata še ni odpravila na nobeno daljše službeno potovanje. Ima pa MOP v proračunu tudi postavko Izdatki za službena potovanja in za leto 2019 je na njej načrtovanih 5920 evrov. Županja se redno udeležuje delovnih sestankov, okroglih miz in drugih slovesnosti, največkrat ob občinskih praznikih občin v daljni in bližnji, neposredni okolici ter sej Združenja mestnih občin Slovenije in Skupnosti občin Slovenije. Še večji poudarek kot lastnim delovnim potem pa namenja obiskom ministrov na Ptuju.

Ptujska županja Nuška Gajšek že dobro pozna prednosti in slabosti domačega mesta.
Slavica PIČERKO PEKLAR

V Lenartu skromni

Kot nam je pojasnil direktor občinske uprave Martin Breznik, občina Lenart ne izplačuje dnevnic ali drugih stroškov za potovanja v tujino ali znotraj Slovenije: "To velja tako za župana kot za uslužbence. Za tovrstne poti uporabljamo službeni avtomobil. Razen stroškov goriva in povračil stroškov parkiranja drugih stroškov tako ne beležimo."
​Župan Janez Kramberger se odpravi na pot v tujino nekajkrat na leto, največkrat v sosednje države. V zadnjih dveh letih je tako potoval na Hrvaško in Madžarsko, predvsem v občine, s katerimi občina sodeluje v čezmejnih projektih, kot so denimo Vinica, Donja Voča in Monošter. Občina sodeluje tudi z obmejnimi kraji v Avstriji. "Tja se župan odpravi večkrat na leto, a tudi s temi potmi za občino ni stroškov. V znatnem delu poti opravi s svojim avtomobilom brez povračila kakršnihkoli stroškov. Podobno je bilo tudi s potjo ob obisku na Češkem," še pojasni Breznik.
Lani so stroški službenih voženj z deset let starim službenim vozilom Opel Vectra, ki ga poleg župana uporabljajo tudi občinski uslužbenci, vsebovali nakup vinjete (110 evrov) le za Slovenijo in za gorivo. "Strošek gorivo za delež prevoženih kilometrov, ki jih opravi župan, je bil lani 420 evrov. Ob tem je dobil župan lani povrnjene stroške parkiranja v znesku 2,5 evra," sklene Breznik.
V Ormožu so za potovanja zdaj že bivšemu županu Alojzu Soku izplačali kilometrino v znesku 30,65 evra. Kot pojasnjuje Mateja Serec iz županovega urada, je bil lani Sok na dveh službenih potovanjih v tujino, ki sodijo v program mednarodnega sodelovanja občine in za to iz proračuna porabil 303,4 evra. Potoval je v Tasnad v Romuniji in v makedonsko prestolnico Skopje. Sedanji župan Danijel Vrbnjak se doslej še ni odpravil na službeno pot.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta