Župani Spodnjega Podravja zahtevajo ohranitev upravne enote Ptuj in od ministrice za javno upravo terjajo pojasnila

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
14.03.2023 16:00

Na ministrico za javno upravo so naslovili zahtevo za pojasnila glede reorganizacije upravnih enot, po kateri bi bile enote v vsaki od statističnih regij, preostale pa bi postale izpostave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stavbo ptujske upravne enote bi bilo treba obnoviti.
Hojka Berlič

Župani in županje Spodnjega Podravja, ki so se sestali na prvi seji kolegija po jesenskih volitvah, so na ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik naslovili zahtevo za pojasnila v zvezi s predvideno reorganizacijo upravnih enot. Ta namreč ptujski upravni enoti, ki je s 68 tisoč prebivalci četrta največja v državi, jemlje trenutni status, čemur v tukajšnjih občinah nasprotujejo in pristojnemu ministrstvu predlagajo, da morebitne že začete procese reorganizacije ustavijo in začnejo dialog na ravni lokalnih skupnosti, saj te najbolj poznajo potrebe svojega okolja.

"Reorganizacija upravnih enot na način, da se ustanovijo upravne enote v vsaki od statističnih regij, preostale obstoječe upravne enote pa izgubijo samostojnost in postanejo izpostave, po mnenju županov Spodnjega Podravja ni smiselna, saj statistične regije ne odražajo območja, na katerem so se vzpostavile skupne potrebe prebivalstva in gospodarstva. Tako to niso območja, na katerih je mogoče zagotoviti učinkovito sodelovanje celotne javne uprave. Ministrstvo pozivamo, da predlog, ki ga ima na mizi, še enkrat presodi in si pred sprejemanjem odločitev vzame dodaten čas za razpravo na terenu ter na podlagi videnega in slišanega opravi analizo, ki bo dala odgovore, kako izboljšati kakovost in predvsem hitrost izvajanja postopkov, da bodo lokalne skupnosti in gospodarski subjekti dejansko imeli takšno podporno okolje, v katerem njihovega delovanja ne bodo onemogočali pomanjkanje kadra in zapleteni birokratski postopki, temveč bo to področje postalo kakovosten, predvsem pa hiter in učinkovit servis za državljanke in državljane," pravi v imenu županov Spodnjega Podravja ptujska županja Nuška Gajšek.

Kot opozarjajo v Spodnjem Podravju, reorganizacija upravnih enot, tačas jih deluje oseminpetdeset, z ustanovitvijo le ene v vsaki od statističnih regij bi jih dobili dvanajst, ni smiselna, saj statistične regije ne odražajo območja, na katerem obstajajo skupne potrebe prebivalstva in gospodarstva. "To, da bi nove upravne enote od vseh izpostav prevzele reševanje nalog na področju tujcev, gradbenih zadev in podpornih nalog na področju financ in kadrov, predstavlja selitev 20 zaposlenih v Maribor, kar pomeni, da bi se storitve državne uprave oddaljile od prebivalcev v regiji ter jih prisilile na daljšo pot do upravnega organa, v najslabših primerih celo do 60 kilometrov daleč," poudarjajo v Spodnjem Podravju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta