Županja, ki poprime tudi za metlo ali lopato

Aleksandra Papež
25.08.2019 06:32

V Sloveniji je manj kot desetina žensk na županskem položaju, Darja Vudler vodi eno najmanjših slovenskih občin, Sveti Andraž, že drugi mandat.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Darja Vudler, županja Svetega Andraža, se trudi biti vedno optimistična.
Osebni arhiv

Darja Vudler je ena izmed županj, ki jih je v skupnem številu županov slovenskih občin manj kot desetina. Že drugi mandat ji je zaupano vodenje občine Sveti Andraž v Slovenskih goricah, ene najmanjših občin v Sloveniji, o kateri pa pravi, da je kljub njeni majhnosti prav, da prebivalci tukaj sami odločajo o svoji prihodnosti. Kljub manjši zastopanosti žensk na županskem položaju Vudlerjeva ne čuti neenakopravnosti in ne glede na vse gre po svoji začrtani poti do cilja tako pri županovanju kot tudi drugod na svoji življenjski poti. Dobro se razume s drugimi župani in županjami, najbolj pa jo veseli delo v kolegialnem in pozitivno naravnanem okolju.

V "neki stalni hektiki" naredi več

Darja ni samo županja, je tudi s srcem del svoje družine in središče urejenega doma, ki ji ogromno pomeni in katerega načina življenja njen položaj ni preveč spremenil. Z dobro organizacijo se trudi vsakdan izpeljati po svojih najboljših močeh in najti čas za vse, pri tem pa ne na drugo mesto postaviti svojih in sebe. "Veliko bolje delujem stoodstotno zasedena, funkcioniram bolje in naredim veliko več v neki stalni hektiki kot pa takrat, ko imam časa na pretek, kar je seveda redko. Tudi preden sem postala županja, sem delovala enako. Rada dam sebe stoodstotno v to, kar počnem," pove.

Občina s turističnim potencialom

Darja Vudler s ponosom pove, da je občina, ki jo vodi, idiličen kraj, kjer sta harmonično povezani preteklost in sedanjost. Turistični potencial predstavljata turistični kapeli (Pri kapeli in Pri Marti) ter Vinotoč Druzovič. Občina Sveti Andraž je širše znana tudi po odličnih vinih. V sklopu Interregovega projekta Detox so obnovili Hrgovo domačijo, kjer so z letošnjo sezono pričeli ponujati prenočišča na slami. Drugi Interregov projekt Escape pa je muzejska učilnica šolstva skozi čas, ki jo lahko obiščete in se tako za hip vrnete v šolske klopi preteklosti. "Razvijamo tudi kolesarski in pohodniški turizem, prav tako sem zelo ponosna na naša številna društva, ki so duša našega kraja in so vsa resnično aktivna ter skrbijo za različne vsakoletne tradicionalne dogodke," s ponosom razloži zmeraj nasmejana Vudlerjeva. "Izjemno sem ponosna na našo občino in srečna, da lahko živim v tako lepem okolju, kot je naš kraj," zaključi pogovor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta