(BRANJE) Brexit, Boris, Bruselj: Za vsako ceno ima vse svojo ceno

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

V poletnem zatišju in v zakulisju, skritim pred očmi javnosti, politiki tudi v teh počitniških dneh sprejemajo odločitve, ki bodo zaznamovale prihodnost nacionalnih in globalnih politik. Še posebno v Veliki Britaniji, kjer je na premierski stol pravkar sedel Boris Johnson. V sosednjih državah so se držali za glavo, bruseljska birokracija se je zgražala, britanska javnost sama pa je bila polarizirana kot že dolgo ne. Boris Johnson uteleša tipičnega politika današnjega sveta: je razvpita osebnost, ki se zanaša na svojo prezenco in prepoznavnost za vsako ceno, z dominantno in upadljivo držo, pa tudi s temnimi sencami moralno spornega zasebnega življenja.
Ne vidim pametnega razloga, zakaj bi volivec glasoval za takšnega politika. (No, pa saj ga izvolili samo člani Konservativne stranke sami.) Edino, kar v njem vidim, je moč, ki jo izžareva takšna osebnost — in volilci si želijo močnih osebnosti.
Retorika Borisa Johnsona je prav to: izkazovanje dominantnosti in želje do moči za vsako ceno. Tudi njegove izjave o realizaciji brexita za vsako ceno so besede, ki v zdravi demokratični družbi ne bi mogle biti nagrajene.

Suzana Žilič Fišer
Arhiv Večera
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta