(NA ZAHODU NIČ NOVEGA) Lucidni interval

Matjaž Gruden Matjaž Gruden
11.05.2020 20:00

Zgodovina se seveda ni končala leta 1989 niti 1995. Od takrat se je spremenilo marsikaj, predvsem na slabše. Kaj in kako, je dolga zgodba, ki jo vsak vidi in pripoveduje na svoj način. Mislim, da je bil eden od razlogov ravno v tej trdni veri v ireverzibilnost poti v demokracijo. V navdušenju smo postali malomarni, verjeli smo, da bodo šle stvari same od sebe, po neki notranji in nezaustavljivi logiki. Verjeli smo, da je dovolj, da novim demokracijam pomagamo vzpostaviti demokratične institucije, sprejeti spodobne ustave in zakonodaje, organizirati redne volitve, potem pa bo vse šlo kot po tirnicah v vedno lepšo, svobodnejšo in varnejšo prihodnost

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Četrt stoletja je minilo od tistega dopoldneva, ko sem s prepotenimi rokami sedel pred komisijo v zgradbi Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu. Šlo je za zadnjo preizkušnjo, ki bi mi lahko, ali pa tudi ne, odprla pot k zaposlitvi v Svetu Evrope. Kaj so me spraševali, se ne spomnim več, razen zadnjega vprašanja. "Ali menite, da je bila slovenska osamosvojitev popolnoma legalna in legitimna, saj gre pri samoodločbi za pravico, ki je v mednarodnem pravu precej omejena in se je do zdaj uporabljala predvsem v kontekstu dekolonizacije?" Pet, šest parov oči se je uprlo vame, precej brezizrazni pogledi, brez indicev, kakšen odgovor so pričakovali od mene. Bilo mi je jasno, da je to vprašanje, kjer je zadeva lahko dobljena ali izgubljena. Če pričakujejo negativen odgovor, jih bom pač razočaral, naj se gredo solit, sem si mislil in z več samozavesti v glasu, kot sem jo čutil v sebi, odgovoril. "Poleg dejstva, da je pravico do samoodločbe vključevala tudi ustava bivše skupne države, je bila osamosvojitev rezultat izjemno visokega soglasja in demokratično izražene volje državljanov Slovenije, predvsem pa je šlo za edini način, da se ubranijo demokratične pridobitve in aspiracije slovenskega naroda, ki jih je življenjsko ogrožal nacionalistični in avtoritarni Miloševićev režim." Po odzivu komisije mi je postalo jasno, da imam službo v žepu. Tistega daljnega leta 1995 je bil slovenski potni list na mnogih mejah še vedno eksotična atrakcija, a za ljudi v organizaciji, ki ima mandat, da ščiti in promovira pluralistično demokracijo, temelječo na človekovih pravicah in demokratični vladavini prava, je bila Slovenije zgodba o uspehu. Kontrast z nekaterimi drugimi deli bivše države, v katerih so vladali avtoritarni konvertiti, ki so z nacionalizmom, šovinizmom in sovražnim govorom manipulirali in zaslepljevali množice, si podrejali državne institucije, preganjali politično opozicijo, neodvisne medije in civilno družbo in kradli iz državnih malh, je bil pač prevelik. Odločitev kateregakoli naroda, da ubeži takšni usodi in se opredeli za progresivne, demokratične vrednote, je bila po njihovi oceni legalna, legitimna in vredna vse podpore.

Ciril Horjak
Wikipedia
Matjaž Gruden
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta