Ne pomeni ne. In pika

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

"Tožilstvo je primer zavrglo, ker ni bilo dovolj dokazov in ker policija po mojem mnenju ni dobro raziskala primera. Zase sem že zmagovalka, saj so vsi mislili, da bom tiho. Bila sem že čisto na tleh, ampak sem se pobrala, vstala še bolj močna in glasna. Preživela sem! S svojo zgodbo želim spremeniti pogled na spolno zlorabo. Želim, da je vsaka ženska uslišana in da take primere policija jemlje bolj resno. Želim biti navdih za vse, ki nimajo dovolj moči, da bi povedale na glas, za vse, ki so se borile, pa na koncu niso zdržale, za vse, ki so tiho in si še ne upajo spregovoriti." #jaztudi, maj 2018
Gibanje #metoo je lani polnilo socialna omrežja in medije, spolno nadlegovanje in spolno nasilje pa sta postali del vsakodnevnih pogovorov in premislekov. Dalo je glas in vidnost številnim pričevanjem in izpovedim žrtev, ki so pretresli razmerja moči in strukturo, ki reproducira nasilje in nadlegovanje. #metoo je veliko več kot gesta ali trend na socialnih omrežjih, pomeni neštete glasove, ki pravijo: tu smo, nočemo se več skrivati.
Spomladi 2018 smo v Inštitutu 8. marec kampanjo #jaztudi pričeli tudi v Sloveniji. Zasnovali smo jo z zavedanjem, da ni dovolj, da gibanje #metoo krepi le glasove bogatih in slavnih žensk, saj s tem zanemari glasove velike večine posameznikov z drugačnimi osebnimi okoliščinami. V sklopu slovenske akcije #jaztudi smo zato načrtno zbirali pričevanja vseh posameznikov, ki so bili žrtve spolnega nadlegovanja in nasilja in so to izkušnjo želeli deliti. V dobrem letu smo zbrali več kot 150 anonimnih pričevanj žrtev vseh starosti, družbenih statusov in poklicev; žensk, moških in transspolnih oseb. To opozarja, da sta spolno nadlegovanje in nasilje močno prisotni tudi pri nas.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta