(POGLED) Kolumna Lučke Kajfež Bogataj: Svet, na katerem ni več lepo biti mlad

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters
V nadaljevanju preberite: 

Vsako leto od konferenc COP znanstveniki dokaj naivno pričakujemo izpolnitev naših priporočil. Pričakujemo nedvoumne izjave držav o tem, kako bodo najprej zmanjšale in okrog leta 2050 tudi opustile fosilna goriva, skupaj z resnimi novimi zavezami najbogatejših držav, da bodo pomagale najrevnejšim. Ta naša pričakovanja ponavljamo vsako leto že od nastanka pariškega sporazuma leta 2015, a po letošnjih podnebnih katastrofah, ki so na vseh celinah pokazale resnost krize, je bilo upanje spet večje. 

Če emisije ne začno upadati, imamo le še šest let možnosti, da dosežemo omejitev dviga temperature na 1,5 stopinje. In če želimo doseči cilj še razmeroma varnega dviga temperature, se morajo izpusti do leta 2030 zmanjšati že za vsaj 40 odstotkov z začetkom od leta 2025. Po tej podnebni konferenci pa je videti, da se bodo zmanjšali za borih nekaj odstotkov, navkljub prodoru novih tehnologij.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta