(POGLED) Koronavirus kot strankarska pripadnost

"Že dolgo se sprašujemo, kaj gre pri nas narobe, da število novih koronaprimerov ne upada tako, kot bi pričakovali glede na sprejete ukrepe, ki se jih bojda precej resno držimo. Po skoraj treh mesecih relativno trdega lockdowna smo namreč imeli sredi januarja več aktivno okuženih kot pa oktobra, ko so nam oblasti sporočile, da smo zaprti."
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: EPA
Martin Ziemer

Razumnega pojasnila za takšno stanje nismo slišali ne od voditeljev, ne od medicinske stroke, niti od raziskovalcev trga.

Ob branju članka Corona-Fallzahlen und Politik: Ost-Beauftragter erklärt hohe Inzidenz mit AfD na spletni strani nemške n-tv, ki ugotavlja, ali je širitev koronavirusa povezana z vplivom desnih političnih opcij, se mi je sprva zdelo, da sem na pravi sledi. Za Slovenijo nemške ugotovitve ne držijo, so pa izjemno zanimive.

Število obolelih za koronavirusom je v mnogih trdnjavah ultra desničarske stranke Alternativa za Nemčijo​ (AfD) izjemno visoko. Komisar zvezne, sredinske in precej zmerne vlade Marc Wanderwitz, pooblaščenec za vzhod - sicer član nemških krščanskih demokratov CDU (ki jim pripada tudi Angela Merkel) -, pravi, da ni naključje, da je leto dni po izbruhu korona še posebej razširjena prav v tistih okrožjih, kjer je AfD močna stranka. Upor proti vladnim ukrepom v teh regijah je nenehen. Glasen ali tih, v vsakem primeru pa vseskozi ovira vladni boj za uspešno zajezitev virusa.

Jasno je, da na širjenje pandemije vpliva veliko dejavnikov. Tudi odnos ljudi do pravil o medsebojni razdalji in zahtev glede nošenja mask. Toda vsakdo, ki zavrača ukrepe za zaščito pred okužbami in zanika prisotnost virusa - kot to delajo številni podporniki AfD ali pripadniki skrajno desničarske, prepovedane stranke Reichsbürgerjev in ezoteriki -, na koncu pomaga širiti virus.

Epa

Skupinska moč in vpliv sta neizmerna. Na protestih se takšnim skupinam pridružujejo tudi skrajno desno naravnani člani strank, kot je krščanskodemokratska CDU. Pojav ima razsežnost, ki presega strankarsko razdeljenost ljudi, saj nekateri protestirajo tudi proti svojim. V nekaterih regijah nekdanje Nemške demokratične republike, kjer je AfD izrazito močna, še posebno narašča zanikanje resničnosti. Obstoja virusa nekateri preprosto ne priznavajo in ne sprejemajo nobenih argumentov.

Odnos med korono in pripadnostjo AfD je tudi predmet nacionalne raziskave na Inštitutu za demokracijo in civilno družbo (IDZ) v Jeni. Direktor je povedal, da še vedno delajo na zelo zapletenih modelih, da bi razložili te podatke. Korelacija sicer ne pomeni vzročnosti. Obstaja pa "statistično močna povezava" med incidenco korone in volilnimi rezultati AfD. Ne samo za deželo Saško, ki je pretežno desno naravnana, ampak za skoraj vse nemške zvezne države. Rezultat je bil tako jasen, da ga je presenetil.

Zadnje podatke, ki kažejo na morebitno povezavo, je konec decembra potrdila tudi raziskava Fundacije Konrada Adenauerja (KAS), povezane s CDU. Po tej raziskavi očitna večina podpornikov AfD meni, da je pandemija zarota. Celih 24 odstotkov podpornikov AfD je pritrdilo trditvi, da je pandemija "zarota za zatiranje ljudi", še 41 odstotkov pa jih meni, da je to vsaj "verjetno". Privrženci drugih strank pandemijo veliko redkeje vidijo kot zaroto.

Raziskovalci v ZDA so postavljali podobne hipoteze. V reviji Science so v začetku januarja objavili članek s pomenljivim naslovom Strankarska pandemija. V njem ugotavljajo, da obstaja močna korelacija med pripadnostjo stranki in spoštovanjem ukrepov. Republikanski volivci so se zaradi pandemije manj pripravljeni odrekati recimo stikom.

Šele ob tem naslovu človeku postane jasna sicer povsem zmedena situacija v domovini.

Imamo desno vlado, ki bi morala po zgledu svojega vzornika Trumpa minimalizirati problem korone, zavračati nošenje mask in ignorirati ukrepe. Pa tega ne počne. In imamo vlado, ki je s trumpovsko nonšalanco spremljala koronski smrtni ples med starejšimi in za najdlje v EU zaprla šole.

Proti koroni se neutrudno bori velik del medicinskega osebja v bolnišnicah in v domovih za starejše. Stroka, skorajda znanost, bi lahko rekli. Kljub temu pa se najdejo močne skupine zdravnikov, ki pišejo javna pisma proti nošenju mask in se ne želijo cepiti.

Imamo pa tudi ljudstvo, ki je po zadnjih volitvah večinsko v opoziciji do vlade ali vsaj stran od desne. Bolj levo, torej. Tako ljudstvo nenehno zavaja nasprotnika. Trdi, da se drži ukrepov - gospodarstvo, družbene skupnosti, posamezniki -, a levičarskih genov ne more zatajiti. S prikritimi, gverilskimi akcijami krši priporočila glede ukrepov in se še posebej rado sestaja na kolinah, v zidanicah, na rojstnih dnevih, tudi med prazniki.

Evo, pa imamo krivce. Levičarji so krivi za vse. Naše vojne namreč še ni konec. Z levico pa ima ta vlada tako ali tako še neporavnane račune.

* Kolumna je že bila objavljena na Fokuspokusu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta