(POGLED) Ni presenečenj, glupi ali ne

Olimpija je nabrisala Maribor, Ljubljana festival pa se je vendarle pričel. Košček normalnosti v tem nenormalnem svetu. Ali smo res glupi ali nismo, pa bomo povedali najkasneje na volitvah. Toda najprej gremo na počitnice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Uf, kakšen teden! Odstop ministra Hojsa in šefa policije Travnerja, pa tudi veleposlanice v Švici Marte Kos. Pa nove omejitve zbiranja na javnih prireditvah. Nekajdnevno driblanje, ali bo Hrvaška na seznamu varnih ali nevarnih držav ali ne. Pa nadaljevanje besedne vojne med Kacinom in Gantarjem, porast novih primerov okužbe pri nas in spet žarišče med zdravniki. Pa odstop predsednika uprave SDH Škofa, odstavitev nadzornikov 2TDK in predvideni madžarski prevzem Planet TV, ki ga potem še ni bilo. Pa deseti petkov protest nezadovoljnih. Olimpija je premagala Maribor. Začel se je 68. Ljubljana festival. In vsi smo glupi, nam je povedal Jelinčič.
Gotovo je med najbolj skrivnostnimi in nerazumljivimi dogodki preteklega tedna odstop šefa policije in notranjega ministra. No, odstop sam manj kot razlog, ki sta ga navajala. Da je policija politizirana in pod kontrolo udbovcev in globoke države. Tako nekako se je dalo razumeti. Odstopila sta, ker jima kljub številnim zamenjavam na vseh ključnih funkcijah - za katere je ta vlada skrbela že od tiste noči, ko je prevzela posle -, ni uspelo preprečiti preiskave NPU pri ministru Počivalšku. Čeprav je ta že med interpelacijo zatrjeval, da nima nič proti preiskavam in da bo tako vsaj dokazal, da ima prav. Tako sta Hojs in Travner sprejela politično odgovornost, ker nista spravila v red represivnega organa in sta s tem razočarala velikega vodjo.
Marta Kos je s svojim odstopom verjetno samo prva v vrsti preveč levo in liberalno poravnanih veleposlanikov, ki bodo na enak ali za odtenek drugačen način zapustili svoje mesto.
Kdo si želi veleposlaniškega mesta v Švici in prijateljuje s trenutno vladajočo politično strukturo, bo znano kmalu.
Po maskah, ki si jih moramo ponovno natikati v javnih zaprtih prostorih, smo dočakali tudi ponovno omejitev zbiranja na javnih mestih. Številka je čez noč padla s 500 ljudi na 50. Vladajoči pri tem blagohotno dopuščajo izjeme, če jih požegna NIJZ.
Ta seveda na to ni bil pripravljen čez noč, zato se spet ni vedelo, kaj naj storijo oni sami in kaj organizatorji, ki so dogodke načrtovali dan ali dva po sprejetem ukrepu. V papirologiji se utapljamo že zdaj in tu ni izjem. Potrebni so prijava dogodka, načrt razporeditve sedežev, opis podrobnosti varovanja in - čakanje na odobritev.

Robert Balen
Darinka Pavlič Kamien
Mediaspeed
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta