(POGLED) Prepovejmo proticepilce

Marko Crnkovič
14.07.2021 10:11
Pametna opozicija bi se od teh norcev izrecno, nedvoumno distancirala - ne pa da jih špekulativno dojema kot nepomembne, a dobrodošle marginalce, s katerimi se mainstreamu ne spodobi preveč resno ukvarjati
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Crnkovič

Pred dnevi sem šel po skoraj dveh tednih spet mimo RTV Slovenija. Za en razred proticepilskih manijakov je spet ali še vedno taborilo pred glavnim vhodom. Že na dan državnosti sem se z enim od njih zapletel v nebulozo o genocidu nad slovenskim narodom s korono in 5G. Povedal mi je, da nam bodo vzeli otroke, ko bodo ljudje zaradi s cepivom vbrizganih čipov masovno umirali. Zlovešče svarilo je zelo pasalo na ozadje govora pojočega majorja Trohe, ki je pozneje ob spremljavi harmonike zaplesal polko s pripadnico Osveščenih prebivalcev Slovenije.

Pozneje sem se pozanimal in izvedel, da so tam vsak dan. Protestirajo pa zato, ker da jih Televizija ignorira, ne spusti pred kamere, ne objavlja njihovih izjav.

Jaz sem na ta folk zelo alergičen. Če bi bilo po moje, bi jih razgnal in jim enkrat za vselej prepovedal javno zbiranje in sploh razširjanje proticepilskih in podobno glupih doktrin. Prepričan sem namreč, da je to v nasprotju z javnim zdravjem oz. javnim interesom.

Andrej Petelinsek

Toda da bi jim lahko legalno prepovedali škodljivo in ogrožajoče gobezdanje, bi morala vlada sprejeti nek zakon ali karkoli - kot se to pač dela -, kar bi antipropagandiste protikoronskega cepljenja postavilo na drugo stran zakona.

Aktualna vlada je v nasprotju s prevladujočim prepričanjem še preveč liberalna. Vsaj do antivakserjev. Po eni strani bi najraje izobčila Levico, po drugi pa se zavzema za svobodo govora in jo meni nič, tebi nič priznava tudi takim škodljivcem à la Anica Bider in še cela množica facebook partizanov. Vpliv antivakserjev na slabo povprečno precepljenost v Sloveniji in na očitno nepripravljenost mnogih, da se pustijo cepiti, sicer ni niti dokazan in še manj dokazljiv. Povprečen bizgec iz sosednje ulice, ki se slučajno noče cepiti, najbrž ni ravno pod direktnim vplivom tistih izpred RTV.

Popolnoma brez vpliva pa ti špilferderberji seveda niso. Četudi jih imajo mnogi za zmešane in se večina zanje sploh ne zmeni, pa je na svetu še precej neodločnih in oklevajočih - in ubogih na duhu -, ki popustijo pod neznosno praznostjo njihovega stupidnega teženja in se za vsak slučaj ne grejo cepit. Ker da so mnenja deljena.

Zato bi bilo treba antivakserje prepovedati. Ne zasluži si vsak norec pravice do svobodnega izražanja. Njihova pravica do svobodnega izražanja je lahko - in celo zelo verjetno tudi res je - v nasprotju z javnim zdravjem oziroma javnim interesom.

Antivakserji aktivno in javno delujejo proti dokazanemu dejstvu, da je cepljenje dobro za posameznikovo zdravje in v primeru korone še tem bolj za javno zdravje. Z drugo besedo, to je sabotaža. Kakšna strašna pravniška umetnost bi bila potrebna za prepoved?

Vlada naj sprejme tak zakon. Če je res tako zlovešče učinkovita, kot si domišlja, naj končno naredi nekaj konkretnega. Nagobčnik za pojočega majorja bi deloval stokrat bolj učinkovito za preprečevanje četrtega vala kot pa še ena policijske ura, ki jo bo Hojs zagotovo spet uvedel, če bo treba, in se ponosno trkal s pendrekom po prsih. Če komu gre dandanes zelo dobro v tem smislu, da se njihov vpliv povečuje, so to norci. Imajo vedno več privržencev in vedno manj naravnih sovražnikov. Norci so cepljeni proti temu, da bi naravne sovražnike sploh opazili.

Ker le poglejte, kako gre to naprej. Pred meseci so norci mahali s transparenti in govorili neumnosti o koroni in vseh vladah v zgodovini Slovenije, ki se jim je režalo pol Slovenije. Pred tedni je začela njihova taborniška sekcija vsak dan težiti pred RTV Slovenija, ker jih ne pustijo pred kamere. Pred dnevi so prvič popljuvali poslanca. Danes pa so že pripravljeni odpartizaniti v hosto in prijeti za orožje.

Resno. To je bilo na facebooku!

Norci niso od včeraj ali od prejšnjega tedna ali izpred nekaj mesecev. Norci so med nami že dolgo, samo opazili jih nismo. No, smo, ampak nismo jim posvečali pozornosti, ker so se porazgubljali med še številnimi normalnimi.

Normalnih pa je vedno manj.

Se je ta lunatičnost začela že takrat, ko se je major Troha ugrabil in postal kantavtor? Ko je kaplar Šiško kandidiral za predsednika? Ali šele potem, ko je ustanovil Štajersko vardo?

Desnica te norce podmuklo povezuje z levico. Taktika je učinkovita in deluje v dveh smereh. V primerjavi s to antiracionalistično, populistično, objestno, anarhistično drhaljo delujejo celo radikalni desničarji kot Grims skoraj normalni. Po drugi strani pa je asociiranje teh norcev z ekstremno levico dobra fake news municija za diskreditacijo neposrednih političnih nasprotnikov.

Levičarji pa se po drugi strani delajo, kot da se nič ne dogaja. Da so ti norci samo postranska škoda populizma in vsesplošne degradacije stanja duha, ki ga propagira in sponzorira desnica. Da to ni čudno, če pa imamo takšno vlado. Opozicija pa se obnaša tako, kot da je aktualna vlada njihov edini nasprotnik - kar je res kvečjemu toliko, kolikor je koalicija edino, kar jim je napoti v prizadevanjih, da bi se znova dokopali do oblasti.

Tadej Regent

Še več! Opozicijo celo obtožujem, da si preračunljivo obeta, da bi jim ti norci lahko posredno koristili pri slabitvi zaupanja v vlado. Da jim bodo na svoj zmedeni način pomagali prepričati še tiste najbolj omejene omahljivce, ki jih opozicija sama ne nagovarja direktno, ker jih kot vsaka količkaj normalna ali vsaj etablirana politika niti ne more nagovoriti.

Opozicija živi v utvari, da so norci bolj naperjeni proti tej konkretni vladi kot pa proti katerikoli vladi in politiki nasploh. To je kruta pomota. Ti norci so počasna, toda zanesljiva degradacija političnega korpusa. Nikomur ne koristijo, vsem škodijo.

Pametna opozicija bi se od teh norcev izrecno, nedvoumno distancirala - ne pa da jih špekulativno dojema kot nepomembne, a dobrodošle marginalce, s katerimi se mainstreamu ne spodobi preveč resno ukvarjati. Levičarji bi tu morali potegniti z desničarji, ker je to njihov skupni sovražnik. Sovražnik prihodnosti.

* Kolumna je združena iz dveh kolumn, objavljenih na Fokuspokusu

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta