(POGLED) So pokrajine mrtvorojeno dete?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tit Košir

V preteklem letu je tekla intenzivna razprava o ustanavljanju pokrajin v Republiki Sloveniji. Spomnimo se, da je državni svet dal pobudo, da se že začeta poglobljena razprava o pokrajinah v letu 2007 in priprava ustrezne zakonodaje v letu 2008 nadaljujeta, kajti Ustava Republike Slovenije v svojem 143. členu zelo jasno definira postopek nastajanja pokrajin. Res pa je, da je bila naša ustava že sprejeta leta 1991, in ni težko izračunati, koliko let je preteklo od takrat do leta 2007. Prav tako ni težko izračunati, koliko let je preteklo od leta 2008 do 2019. Gre torej za leta, ki preprosto pomenijo ignoranco v ustavi zapisanega 143. člena, pri čemer ni izvzeta nobena vlada. Bivši minister Medved je na lanski Večerovi okrogli mizi o pokrajinah poudaril, da vlada še ni prevzela projekta o pokrajinah. Kolikor pa sem kasneje sledil tej problematiki, je ostalo zgolj pri ministrovi izjavi. Kasneje je prišlo obdobje koronavirusa in menjala se je vlada.
Razumljivo je, da so bili napori nove vlade usmerjeni v zajezitev širjenja pandemije in je to bila njena primarna naloga. Toda kljub temu nisem nikjer zasledil, da bi sedanja vlada kakorkoli nakazala, da se bo problematiki ustanavljanja pokrajin posvetila takoj, ko bo to mogoče. Ali drugače, beseda "pokrajine" je praktično potonila v pozabo. Pa bi se dejansko to smelo zgoditi? Res je treba poudariti velike napore za zajezitev koronavirusa v Sloveniji, vendar so bile pred sedanjo vlado obsežne strokovne in javne razprave o ustanavljanju pokrajin. Na spletnih straneh lahko bralci najdejo imena članov delovne skupine za pripravo predloga o ustanavljanju pokrajin. Teh je okoli 60, vodil pa jo je dr. Brezovnik. Potekala je celo razprava, ki jo je vodil predsednik republike Pahor in na kateri je bil prisoten praktično celoten politični vrh Slovenije. Od tod dalje nisem več zasledil nadaljevanja aktivnosti za pripravo ustrezne zakonodaje v duhu 143. člena ustave.

Zasl. prof. dr. Dušan Radonjič
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta