(POGLED) Ta si pa upa!?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ni lepo, če in ko se veliki spravljajo na majhne. Na primer, Kitajska (LRK), ki ima 1400 milijonov prebivalcev, se spravlja na Litvo, ki jih ne šteje niti tri milijone. Litva je namreč v Vilni dopustila odprtje tajvanskega predstavništva, v imenu in naslovu katerega je zapisano Tajvan. To je za LRK, ki meni, da je Tajvan del Kitajske, nedopustno.

Premier Janez Janša je med najglasnejšimi ogorčenimi zaradi početja LRK. Te dni je v intervjuju za indijsko televizijo Doordarshan celo napovedal, da bodo tudi v Ljubljani odprli tajvansko predstavništvo.

Ko se nekdo zavzame za šibkejšega, bi rekli, da gre za plemenito dejanje. Obenem pa vrag vedno tiči v detajlih in ozadjih. Težko je namreč iti mimo vtisa, da gre pri robinhoodovski vlogi zaščitnika majhnih, manjših in ogroženih pri našem premierju za preračunano medijsko potezo in populistično iskanje komplimentov doma v slogu: "Ta si pa res upa!" Ni pa bilo te dni z njegove strani slišati tako kritičnih besed na račun Rusije, ki se je nedaleč od naših meja vojaško že spravila na Ukrajino in ji danes ponovno grozi. Je ta zadržanost slovenske uradne strani do Rusije Vladimirja Putina povezana tudi z dejstvom, da je znotraj EU najzvestejši zagovornik in prijatelj Putinove Rusije madžarski premier Viktor Orban, ki je obenem velik zgled in tesen politični prijatelj slovenskega ministrskega predsednika in njegove stranke?

Bojan Grobovšek: "Pot naših diplomatov v Ukrajino je pomemben izraz solidarnosti, ki bi imela še večji odmev, če bi nam sledile druge države."
Robert Balen

Zavzemanje našega premierja za Litvo in njegova kritična drža do LRK bi bila bolj prepričljiva in verodostojna, če bi svoje robinhoodovstvo kazal najprej pri vprašanjih, ki bolj zadevajo naše vitalne interese in so še kako načelne narave. Pa ta vlada ni notificirala pristopa Slovenije k Avstrijski državni pogodbi, ko gre tudi za zaščito slovenske manjšine na Koroškem. Ta vlada tudi ni priznala palestinske države, kar so nekatere druge članice EU že storile, temveč je razobešala izraelske zastave ne glede na to, da vojaško premočni Izrael mrcvari Palestince.

Bodenje z gospodarskim in političnim kolosom LRK ima zlahka gospodarske in druge slabe posledice. Zaradi tega je predsednik Litve Gitanas Nauseda odločitev litovske vlade, da Tajvanu v Vilni dovoli odprtje predstavništva pod imenom Tajvan, že označil za "napako". Se bo oglasil tudi naš predsednik države in si upal označiti najavo odprtja tajvanskega predstavništva v Sloveniji za "napako"?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.