(POGLED) Ukrepi ne delujejo, ker vlada ne razume, da epidemija ni samo zdravstveni problem

Vesna V. Godina Vesna V. Godina
08.02.2021 06:10
Ob blokadi razpisa za študij je nesmiselno dokazovati, da so razmerja med študenti družboslovja in humanistike ter študenti naravoslovja in tehnike v Sloveniji povsem običajna za Evropo. Nesmiselno je dokazovati, da povečanje števila prostih mest za vpis na študij naravoslovja in tehnike ne bo tudi dejansko povečalo vpisa na te fakultete.Danes nihče niti približno ne ve, kakšne bodo kadrovske potrebe slovenskega gospodarstva in družbe leta 2027.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Čeprav sem že ob nastopu Janševe vlade zapisala, da se nam bo zgodila janšizacija družbe in da bo po totalitarni logiki naš veliki vodja prevzemal sektor za sektorjem — in to tako, da si bo s kadrovsko politiko zagotavljal ne samo podpornike na vseh možnih položajih, ampak tudi aktivno volilno telo za naslednje volitve —, noben volivec ni bolj zanesljiv od tistega, ki s tvojo neizvolitvijo izgubi položaj in privilegije, ki mu po objektivnih kriterijih (recimo znanju) ne pripadajo.

Priznam, da je hitrost janšizacije vseh sektorjev družbe presenetila tudi mene. Vsak dan se zgodi nekaj, kar gre čez rob dopustnega. Kar je bilo nepredstavljivo, dokler se ni zgodilo.

Pahor pa ob tem pravi, da vlada dela dobro. Neverjetno.

Blokada razpisa

Ob blokadi razpisa za študij je nesmiselno dokazovati, da so razmerja med študenti družboslovja in humanistike ter študenti naravoslovja in tehnike v Sloveniji povsem običajna za Evropo.

Nesmiselno je dokazovati, da povečanje števila prostih mest za vpis na študij naravoslovja in tehnike ne bo tudi dejansko povečalo vpisa na te fakultete. In nesmiselno je dokazovati še vrsto drugih reči, ki jih rektorji univerz, sindikalisti, visokošolski učitelji in drugi poskušajo razložiti vladi.

Pa saj vlada to ve. In če tega ne ve, se na argumente požvižga. Ker vladi ne gre za argumente. Gre za demonstracijo politične moči.

To je razvidno iz več dejstev.

Javna demonstracija moči

Prvič, javna demonstracija moči je speljana tako, da v to ni mogoče dvomiti. Za to je vlada poskrbela. Drugič, strateških dokumentov ni mogoče sprejeti v nekaj dneh. Tretjič, v nekaj dneh ni mogoče pridobiti niti ustreznih podatkov za takšno strateško odločitev.

Kako to vem? Vem, ker sem pisala že kar nekaj akreditacij za študijske programe. In ker že vrsto let pišem letna samoevalvacijska poročila za tri študijske programe. Nemogoče je pridobiti relevantne podatke o trenutnih kadrovskih potrebah slovenske družbe in slovenskega gospodarstva. O potrebah zdaj in tukaj.

Študenti, ki bi še vpisali v študijskem letu 2021/22 — to je razpis, ki je bil blokiran —, se bodo zaposlovali okrog leta 2026/27. Če se seveda bodo. Danes nihče niti približno ne ve, kakšne bodo kadrovske potrebe slovenskega gospodarstva in družbe leta 2027.

Vzrokov za to je cela vrsta. Enega od ključnih preživljamo: družbeno in gospodarsko delovanje je zelo nepredvidljivo takoj, ko pride do nekega neplaniranega dogodka. Danes ne vemo niti tega, kakšne bodo kadrovske potrebe slovenskega gospodarstva in družbe po koroni. Kaj šele leta 2027.

Seznam želja

Iz povedanega jasno sledi, da je govoričenje o strateški presoji v zvezi z razpisom študija laž. Je pa Janša sam povedal, zakaj je razpis ustavil. Povedal je, da razpis za študij ni seznam želja. Tisti, ki iz leta v leto pišemo akreditacije in samoevalvacije, zelo dobro vemo, da ne gre za seznam želja. Bo pa razpis za študij v seznam želja spremenila vlada. In ker vemo, kaj si vlada želi, lahko povemo tudi, kako bo razpis »popravljen«.

Najprej bo popravljen tako, da bo za javno šolstvo manj denarja. Zaustavljen razpis bo »strateško popravljen« v prid zasebnih univerz. Privatne univerze so namreč vladni somišljeniki. In podporniki. Kot vem, v Sloveniji nimamo niti ene leve zasebne univerze.

Drugič bo »strateško popravljen« tako, da bo manj denarja namenjeno družboslovju. Družboslovni študij namreč proizvaja kritike vlade. Zato bodo argumentirali, da proizvajamo preveč družboslovcev. Ki da jih nihče ne potrebuje.

A da ne? Vodenje protikoronskih ukrepov dokazuje, da slovenska družba in še posebej vlada akutno potrebujeta prav družboslovno znanje. Protikoronski ukrepi ne delujejo zato, ker ne temeljijo na družboslovnem znanju. Ker vlada ne razume, da je epidemija korone družbeni, kulturni in ne samo zdravstveni problem. Ker protikoronski ukrepi ne temeljijo na poznavanju slovenske socialno-kulturne tirnice. Na poznavanju družbenih procesov in zakonitosti. Na poznavanju psiholoških dimenzij ukrepov. Itd.

Majhen in prijazen račun

Vlada lahko govori o nepotrebnosti družboslovja. Toda dokler bo s svojim vsakodnevnim delovanjem dokazovala, da sama družboslovno znanje akutno potrebuje, je njeno govorjenje nično.

Vsi vemo, da vlada laže. Vemo tudi, da lažejo poslanci DeSUSa in SMC. Če kdo od njih misli, da smo nasedli temu, da jim gre za demokracijo, se motijo. Vsi vemo, da jim gre za poslanske plače. Ne za demokracijo. Ampak za osebno koristoljubje, pogoltnost. Ki ga z govoričenjem o demokraciji ne morejo (več) prikriti.

A ker Janja, Jurša & Co. ne poznajo slovenske zgodovinsko vzpostavljene socialne in kulturne tirnice, tudi ne vedo, da imajo Slovenci dolg spomin. Posebno za zamere. Da se bo njihov poslanski mandat končal.

Če bodo ostali v Janševi vladi, v parlament ne bodo več izvoljeni. In ko ne bodo več poslanci, se bodo morali vrniti med ljudi. Ki se bodo še vedno spominjali. In jim bodo tudi izstavili račun. Ki ne bo majhen in prijazen. So na to res pripravljeni?

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.