(POGLED) Zakaj vladi ustreza korona

Vesna V. Godina Vesna V. Godina
10.03.2021 20:09
Protikoronski ukrepi so v Sloveniji namenjeni političnim ciljem. In ne zdravstvenim. To je povedala tudi Bojana Beović. Ne enkrat je pojasnila, da je odločitev o ukrepih politična odločitev, ki jo sprejema vlada. Pri teh odločitvah vlada lahko sledi strokovnim ocenam in priporočilom. Ali pa tudi ne
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

V teh dneh mineva eno leto, odkar je Slovenija začela bivati v koronarazmerah. Za podajanje kakšnih resnih družboslovnih analiz glede tega, kaj zares je v slovenski družbi korona povzročila, kaj spremenila, kaj ohranila, kaj celo zabetonirala, kakšne možnosti odprla, je v resnici preteklo še premalo časa.

A nekaj je jasno: tisto, o čemer sem pisala že lani pomladi - da bo korona izrabljena v politične namene -, se je zgodilo. Eno leto življenja s korono je potrdilo, da strategijo spopadanja s koronakrizo vodi politična, ne pa zdravstvena in strokovna logika. Tako kot to ustreza političnim interesom vlade. In to ne glede na to, kako bi bilo smiselno delovati iz zdravstvenega zornega kota.

To najbolj jasno dokazujeta dve dejstvi: trajanje policijske ure in kaznovanje zaradi domnevnega kršenja ukrepov.

Da imamo v Sloveniji neslavni rekord najdaljše policijske ure, je objektivno dejstvo. Ki ga nihče ne more zrelativizirati, niti vlada in minister Hojs s svojimi tviti. Nobene možnosti ni, da bi bila policijska ura v bližnji prihodnosti odpravljena. S policijsko uro bomo živeli še kar nekaj časa. Policijska ura je vedno bila politični ukrep. Politično stanje. Ki je stvar nadzora v družbi. In nadzora nad družbo. Kar pa je točno to, za kar sedanji vladi gre. In predsedniku vlade.

Druga skupina dokazov, da gre v Sloveniji pri protikoronskih ukrepih za politično reorganizacijo slovenske družbe po meri in okusu oblastnikov, pa je povezana s tem, koga v zvezi s tem kaznujejo. Po enoletnem socialnem eksperimentu je dokazano, da so kaznovani tisti, ki jih ima vlada za politične nasprotnike. In ne tisti, ki širijo virus. Tako se najverjetneje ne bo zgodilo nič zdravniku, ki je počitnikoval v Afriki in prinesel okužbo v UKC Maribor. Čeprav je s tem kršil interna pravila in to opravičeval z delom v Afriki, kar je bilo prav tako v nasprotju s pravili.

Da je omenjeni zdravnik v Slovenijo prinesel južnoafriški sev, bo spregledano. Kot bo spregledano tudi Počivalškovo delovanje pri nabavi zaščitnih mask. V trenutni nemški aferi, ki je zelo podobna Počivalškovi, je nemška politična elita zavzela stališče, da je odstop najmanj, kar morajo vpleteni politiki storiti.

Sašo Bizjak

Pri nas se kaj takega seveda ne more zgoditi. Pri nas se preganja Galeta. Ne Počivalška. Ker je Gale politični sovražnik. Počivalšek pa je politična lutka.

V imenu korone pa ne preganjajo samo Galeta. Ampak tudi udeležence petkovih protestov. Ki so dobivali, dobivajo in bodo še dobivali globe zaradi kršitve ukrepov. Čeprav ni dokaza, da bi kadarkoli na protestih kogarkoli okužil. Enako velja za mariborske dijake, ki so na Trgu svobode protestirali za to, da bi spet lahko hodili v šolo. Dobili so globe, ker so kršili koronaukrepe. Pa tudi oni niso okužili nikogar. Imeli so maske. Držali so razdaljo. Upoštevali vsa pravila.

Zakaj so torej oglobljeni? Jasno, da zato, ker jih vlada vidi kot politične akterje. Ki počnejo to, česar vlada noče, da državljani Slovenije počnejo. Da se zbirajo. In izražajo nestrinjanje z ukrepi vlade.

Iz povedanega je jasno, da se je v letu boja s korono oblikovalo jasno pravilo političnega delovanja. Posamezniki in skupine lahko nekaznovano širijo korono pod pogojem, da ne kritizirajo vlade in njenega delovanja. Posamezniki in skupine, ki korone ne širijo in ki delujejo na v vsaki demokraciji normalen, dovoljen, celo zaželen način - da namreč kritično razmišljajo o delovanju vlade -, pa bodo v imenu korona krize kaznovani. Najmanj z globo.

Andrej Petelinšek

A to žal ni edino politično pravilo, ki se je v zadnjem letu uveljavilo. Zdaj je tudi nedvoumno dokazano, da vlada nikoli, ampak res nikoli, ne sme delovati tako, da bi se družba znašla v situaciji, da bi bilo mogoče ukiniti policijsko uro. Zato vlada deluje tako, da v primeru izboljšanja epidemioloških razmer uveljavi ukrepe, ki povzročijo novo širjenje virusa. Ko se bo število okuženih spet povečalo, se bo ukinitev policijske ure spet oddaljila v prihodnost.

Protikoronski ukrepi so v Sloveniji namenjeni političnim ciljem. In ne zdravstvenim. To je povedala tudi Bojana Beović. Ne enkrat je pojasnila, da je odločitev o ukrepih politična odločitev, ki jo sprejema vlada. Pri teh odločitvah vlada lahko sledi strokovnim ocenam in priporočilom. Ali pa tudi ne. In tako smo v zadnjem letu dobili tudi dokaze o logiki, kdaj vlada sledi strokovnim priporočilom in kdaj ne. Sledi jim, če omogočajo realizacijo njene politične agende. Vladna politična agenda pa je, da je treba koronakrizo nadaljevati. Čim dlje. Z vsemi sredstvi.

* Tekst je bil prvotno objavljen v spletni reviji Fokuspokus.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta