(REKLI SO) Aljaž Pengov Bitenc: Višjim plačam naj sledijo tudi boljši pogoji dela in zagotavljanja javnih storitev

16.01.2024 17:00

Aljaž Pengov Bitenc, politični komentator, podkaster, v Siolovi kolumni o mini stavkovnem valu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

"'V naravi obljub je, da so imune na spremenjene okoliščine.' Ta stavek v prvem delu ameriške verzije serije Hiša iz kart izreče Frank Underwood, potem ko ga navkljub poprejšnjim trdnim zagotovilom novoizvoljeni predsednik ne imenuje za zunanjega ministra. /.../ 

Če naj si izposodimo priljubljeno krilatico, ni vseeno, kaj kdo reče. Kajti ko (vzemimo naključen primer) predsednik vlade sodnikom in tožilcem obljubi šeststo evrov povišice, to ni zgolj pojavna oblika šank politike, ampak javna izjava najvišjega predstavnika izvršne oblasti.

Z zdravniško, sodniško, učiteljsko in vsemi drugimi stavkami v osnovi ni nič narobe. A če si sindikati želijo, da bi bili pacienti, klienti, starši in vsi drugi res na njihovi strani, bi bilo dobro, da bi si prizadevali tudi (ali morda predvsem) za to, da bi bili tudi državljani deležni rezultatov njihovih sindikalnih prizadevanj. 

Aljaž Pengov Bitenc
Alenka Unk

Le tako bomo vzpostavili pogoje za ponovno rast zaupanja, najprej med vlado in sindikati ter takoj zatem med državljani in različnimi deli javnega sektorja. Kajti dobro plačan zdravnik v razpadajoči bolnici ali dobro plačana učiteljica s tehnologijo iz osemdesetih let prejšnjega stoletja nezaupanje po nepotrebnem zgolj poglabljata.

Zato je skrajni čas, da višjim plačam sledijo tudi boljši pogoji dela in zagotavljanja javnih storitev. Potem bodo tudi stavke bolj smiselne in bolj sprejemljive tudi za širšo javnost ter tako sindikati kot vlada bodo lahko utemeljeno trdili, da je socialni dialog spet uspešen.

A Frank Underwood je tudi dejal, da je uspeh kombinacija priprav in sreče. In zdi se, da se vsi, ki v tej državi vedrijo in oblačijo, vse predolgo zanašajo predvsem na to." (dr)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta