(REKLI SO) Luka Goršek: Politika je na pat točki

DR
12.04.2024 13:59

Luka Goršek, predsednik Mladega foruma SD, v Dnevniku o problemu slovenske politike in njegove stranke:

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Luka Goršek
Jaka Gasar/Dnevnik

"Slovenska politika – pa naj mi zameri, kdor hoče – deluje infantilno. Politika je izgubila moč argumenta, vse politične smeri gredo v neki populizem kratkih sloganov, pri čemer politika že zadnje desetletje deluje po principu, da se za določeno temo naroči javnomnenjsko raziskavo in nato na podlagi tega določi kurz stranke. To je narobe – vsebinsko močan lider mora kreirati mnenje in ne obratno. Tudi zaradi tega se pri nas in po Evropi dviguje populizem.

Poleg tega smo v slovenski politiki na pat točki, ko se vsi dobro poznajo in vlada ustaljeno medsebojno barantanje, ki ga lahko presekamo samo nove generacije, ki nas dejansko zanima vsebina in se očitno bolje zavedamo problemov, ki prihajajo. Podnebna kriza se iz leta v leto zaostruje, poslabšuje se stanovanjska problematika, zaradi nevzdržnih razmer, tudi v Aziji in v Afriki, se bo zgodilo, da bo na vrata Evrope začelo trkati nekaj deset milijonov beguncev, mi pa pravzaprav še sami zase nismo poskrbeli, kako bomo živeli. Zaradi tega nisem razočaran samo nad našimi vodstvi, ampak na splošno nad preteklimi vladami.

Stranka SD je morda res na najnižji točki v zgodovini, ampak ideja socialdemokracije kot taka pa mislim, da ni na najnižji točki. Nasprotno, menim, da država potrebuje močno socialdemokracijo, ki se ne bo vsaki dve leti spraševala, ali smo levi ali sredinski. Politika si je pred desetimi leti še lahko privoščila floskule in razne všečne slogane, danes pa mora sprevideti, da je golo nabiranje odstotkov stvar preteklosti in da so v prihodnosti tako v Sloveniji kot v Evropi pred nami hudi eksistencialni izzivi."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta