Beltinci: Podjetje Korošak zaradi gradbenih odpadkov znova na tapeti

Majda Horvat, Vestnik
29.08.2024 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jamo, kamor je privrela podtalnica, bodo zasuli z recikliranim gradbenim materialom in tako utrdili teren za ureditev platoja za skladišče in predelavo.  
Majda Horvat

Podjetje Korošak ni odstranilo zdrobljenega gradbenega materiala z občinske parcele v obrtno-industrijski coni na vzhodni strani Beltincev, kamor so ga odložili junija 2020 kot gradbeni odpadek po rušenju starega objekta kirurgije v Murski Soboti. Tega mu tudi ni bilo treba storiti, pravijo na občini, kajti s podjetjem so sklenili dogovor, da občinsko komunalno podjetje material porabi za nasutje poljskih in gozdnih poti. A v štirih letih od nasutja ga očitno ni potrebovalo, odloženi material pa je medtem povsem prekrila zarast.

Najprej stavbna pravica, nato upor in selitev

Drobljenje gradbenega odpada in odlaganje materiala na zemljišču, ki je le nekaj metrov oddaljeno od struge potoka Črnec, je takrat v javnosti sprožilo burno reakcijo tudi zaradi domnevnega zakopavanja odpada, česar inšpekcijski nadzor pozneje ni potrdil. Prav tako se je pod plazom kritik znašlo vodstvo občine, ki je Korošaku za parcele v skupni velikosti približno hektar podelilo stavbno pravico. Zaradi revolta, kakor tudi skorajšnjega prihoda novih vlagateljev v industrijsko cono z dejavnostjo, za katero predelava gradbenega odpada v soseščini ni bila primerna, je občina za podjetje začela iskati nadomestno lokacijo. Našla jo je na območju katastrske občine (k. o.) Bratonci severno od Panvitine farme Nemščak, na robu gozda, do katerega vodi poljska cesta. Čeprav je v naravi to gozd, je po prostorskoureditvenih pogojih tu dovoljena gradnja, prav tako izvajanje industrijske dejavnosti. Pred leti je tu podjetje Koto načrtovalo postavitev zbiralnice kadavrov, vendar od te namere potem odstopilo. Lastništvo je najprej prešlo z omenjenega podjetja na sklad kmetijskih zemljišč in gozdov, nato neodplačno na beltinsko občino, ta pa je s Korošakom sklenila nov dogovor, da opusti načrte v obrtno-industrijski coni in dejavnost predelave gradbenih odpadkov preseli iz Dokležovja na opisano lokacijo v k. o. Bratonci. Pogodba o ustanovitvi stavbne pravice za približno enako površino, kot je bila podjetju podeljena v obrtno-industrijski coni, je bila sklenjena decembra 2020 za čas, ko bo center za predelavo gradbenih materialov oziroma odpadkov služil svojemu namenu, ali za največ 99 let. Imetnik stavbne pravice se je s pogodbo tudi zavezal, da bo občini plačeval mesečno nadomestilo v višini skoraj 180 evrov.

Vmesne spremembe

"Toda vmes je prišlo do spremembe lastništva v večjem delu parcel," zdaj pojasnjujejo na občini. Podjetje Korošak in občina sta sklenila menjalno pogodbo, po kateri je občina znova postala lastnica parcele v Dokležovju, nekaj parcel na bratonski lokaciji pa je podjetje kupilo še od zasebnikov. A to še ne pomeni, da sta se podjetje in občina s tem dokončno razvezala.

Selitev predelave gradbenih odpadkov na primernejšo lokacijo je bila na samem začetku povezana s potrebo, da podjetje dejavnost umakne najprej iz naselja Dokležovje in nato še s poplavnega ter zaščitenega območja ob mrtvici reke Mure, kjer je tudi dokležovsko nogometno igrišče. To zemljišče je beltinska občina v preteklosti prodala podjetju Korošak prav z namenom, da tja iz vasi preseli hrupno in prašno dejavnost. Z menjalno pogodbo je to zemljišče spet prešlo v last beltinske občine, pojasnjujejo na občini, podjetje pa da se je zavezalo, da v najkrajšem možnem času odstrani z nje tudi odložen gradbeni material. Od kdaj se začne šteti "najkrajši možni čas", niso navedli, poudarili pa so, da se zadeve lotevajo z iskanjem celovite rešitve. S tem namenom so se s podjetnikom tudi dogovorili, da iz vasi Dokležovje umakne na primernejši kraj vse aktivnosti in dejavnosti, ki povzročajo hrup ali vplivajo na zdravje ljudi.

Miran Korošak zagotavlja, da center za drobljenje in skladiščenje predelanega gradbenega materiala nastaja na zakonit način. 
Majda Horvat

Preprečiti domnevno sporno ravnanje

Ob zemljišču, za katero je občina s Korošakom sklenila menjalno pogodbo, so še druge parcele v lasti podjetja, na katerih ima to prav tako odloženo recikliran gradbeni material. Domnevno neustrezno ravnanje podjetja pri predelavi in odlaganju tega materiala doslej je bilo tudi povod za nezadovoljstvo nekaterih občanov ob urejanju novega Korošakovega centra na bratonski lokaciji. Okoljska inšpekcija postopka zaradi domnevne kršitve okoljske zakonodaje na novi lokaciji še ni sprožila, ker da julija prejeta prijava ni bila oddana na ustrezen način, so nam pojasnili. Je pa postopek obravnave začela gradbena inšpekcija. Prijavitelj podjetju med drugim očita ravnanje v nasprotju z izdanim gradbenim dovoljenjem, ki ga je podjetje pridobilo maja 2022, sporen naj bi bil tudi izkop zemlje na celotni površini kompleksa, namenjenega gradnji, ki na posameznih mestih dosega globino približno dveh metrov. Polnjenje te jame z zmletim gradbenim materialom ima na tej globini že stik s podtalno vodo. Ob tem prijavitelj opozarja še na nedopusten odnos med podjetjem in vodstvom občine, kakor tudi na podporo občine podjetju pri urejanju centra, med drugim z vlaganjem v potrebno komunalno opremo območja.

Leto dni časa, da zapustijo območje Nature 2000

Glede gradbenega materiala, ki je ostal na občinski parceli v obrtno-industrijski coni v Beltincih, Miran Korošak pravi, da so se z občino dogovorili, da ostane njej za potrebe utrjevanja poti. Drugače bi ta material, ki naj bi ga bilo do tri tisoč kubičnih metrov, odpeljali, zatrjuje. Dodaja še, da imajo kemično analizo, ki potrjuje, da ne gre za nevarni odpadek. Domnevo, da je material ostal odložen zato, ker zanj ni potrebe, in da po nakopičenih zalogah na lokaciji pri nogometnem igrišču v Dokležovju tudi podjetje zanj ne najde načina za vnovično uporabo, je Korošak odločno zanikal. Poudaril je, da ne gre za kopičenje, ampak za zaloge, količina teh pa je odvisna od razmer na trgu, torej nastajanja gradbenih odpadkov na eni in povpraševanja po recikliranem gradbenem materialu na drugi strani. Povpraševanje po tem materialu je po besedah Korošaka veliko, veliko tega materiala pa bodo porabili tudi sami pri graditvi centra za predelavo gradbenih odpadkov.

Občinsko parcelo bodo zapustili in sanirali v enem letu, material pa na tem mestu uporabili, če bo to koristno za njen nov namen, še pove Korošak. Ob tem spomni, da je bilo pred njihovim prihodom na tem zemljišču odlagališče odpadkov, ki so jih morali sami pred zagonom dejavnosti odstraniti.

Veliko recikliranega materiala bo torej podjetje porabilo za svoje potrebe, za utrjevanje podlage za ureditev platoja, kjer bodo najprej zagnali predelavo gradbenih odpadkov in skladiščenje materialov. V drugi fazi imajo v načrtu še ureditev zbirnega centra. "Pri izvedbi teh del ne kršimo gradbenega dovoljenja, prav tako ne okoljske zakonodaje," zagotavlja Miran Korošak, kar bo po njegovih besedah potrdil tudi inšpekcijski nadzor. Poudarja tudi, da so morali doslej to dejavnost, za kakršno imata ob podjetju Korošak dovoljenje samo še dve pomurski gradbeni podjetji, seliti že na četrto lokacijo, kar je zanje tudi velik strošek. Jezi ga tudi, da se ne preganjajo podjetja, ki gradbeni material drobijo in odlagajo brez dovoljenj, ali posamezniki, ki ga zakopljejo ali odložijo v naravo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta