Bogračfest Lendava: Praznik kulture, tradicije in skupnosti

R.R.
26.08.2024 09:00

Komisija je letos na dobro obiskani kulunarični prireditvi imela težko delo, saj slabega bograča praktično ni bilo. Prvo mesto je osvojila ekipa Term Lendava.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bogračfest, prvo mesto je osvojila ekipa Term Lendava
Mediaspeed

V Lendavi se je minuli konec tedna odvil Bogračfest 2024, tekmovanje v kuhanju bograča, ki velja za eno največjih kulinaričnih prireditev v Sloveniji. Že tradicionalno ga je obiskalo več tisoč ljubiteljev izvrstne kulinarike, domače kapljice in glasbenih užitkov iz celotne Slovenije in tujine.  Prireditev poteka pod okriljem Festivala Vinarium, pričetek kuhanja pa sta natanko ob 12. uri z gasilsko sireno naznanila lendavski župan Janez Magyar in aktualna miss Slovenije, Alida Tomanič. 95 ekip je na kar 117 tekmovališčih zakurilo kotle, najboljši bograč pa je štiri ure kasneje po oceni komisije skuhala ekipa Term Lendava. Janez Magyar, župan Občine Lendava je ob tej priložnosti dejal: "Bogračfest je več kot le tekmovanje. Je praznik naše kulture, tradicije in skupnosti. Vsako leto se dogodek veča, kuhajo vedno nove ekipe, goste pa vedno pričaka nova in zanimiva ponudba lokalnih dobrot. Lendava je ponovno privabila številne obiskovalce, ki so občudovali slikovite ulice, dežnike ob letnem odru, postavljene ob 120. obletnici dežnikarstva v Lendavi ter ob bograču okušali tudi druge lendavske dobrote." 

Po napetem tekmovanju je strokovna komisija, ki jo je vodil Jože Horvat, sicer vodja kuhinje v Termah Radenci, razglasila najboljše bograče. Komisija je letos imela izjemno težko delo, saj letos slabega bograča praktično ni bilo. Tekmovalci postajajo vedno bolj prehransko ozaveščeni in kulinarično spretni, uporabljajo same vrhunske sestavine in ne dodajo nepotrebnih sestavin. Prvo mesto je osvojila ekipa Term Lendava, ki je s svojo mojstrovino navdušila komisijo z uravnoteženostjo okusov, pravilno gostoto barvo in odlično aromo. Za glavnega kuharja zmagovalne ekipe je to veliko priznanje, zanj in za ekipo. "Ni dobrega kuharskega mojstra, brez vrhunske ekipe in ravno to je sestavina, ki nas je popeljala do zmage," je poudaril Sebastian Sabo, vodja zlate ekipe. Drugo mesto je zasedla ekipa Golja Motorsport, tretje pa ekipa Pikado team Retro Caffe. Nagrade za najlepše urejeno tekmovališče so prejeli Dolgovaščani, KTD Fehér Jani Dolga vas in folklorna skupina KD Zala Görgy Pince. Letos pa so podelili tudi novo nagrado za najbolj izvirno urejeno kuhališče, ki je šla v roke Muravidéki Pedagógusok Egyesülete.

Martina Bukovec, direktorica Zavoda za turizem in razvoj Lendava, je izrazila zadovoljstvo nad uspehom tokratnega dogodka, vrhunca Festivala Vinarium: "Letošnji Bogračfest je postregel s številnimi prijavljenimi ekipami, ki so kuhale bograč na zares vročih temperaturah. Tako smo se kot vedno potrudili za blaženje vročine še bolj pa za sladke razvade in animacijo za vse generacije. Bogračfest je več kot le tekmovanje v kuhanju – je praznik, ki združuje ljudi v ljubezni do dobre hrane, tradicije in družabnosti." Festival številnih kulinarično-kulturnih dogodkov bosta sklenila 45. Lendavska trgatev in 9. rojstni dan stolpa Vinarium Lendava.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta