Daljše delo v Carthagu, delavci nejevoljni

Janko Votek Janko Votek
14.02.2019 15:26

Izredna rast naročil od proizvajalca avtodomov zahtevala enourno podaljšanje delovnega časa. Sto delavcev odšlo, nadomestili so jih z novimi, a produktivnost naj bi bila načeta

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odranski Carthago je lani praznoval deset let - tempo dela je ob povpraševanju na tujih trgih precejšen.
Jure Zauneker

Izredna rast naročil je v Carthagu, proizvajalcu avtodomov iz Odrancev, zahtevala podaljšanje delovnega časa zaposlenih, in sicer za eno uro, z osmih na devet ur. Enourno podaljšanje delovnega časa je dodatna obremenitev zaposlenih, ki se je vodstvo podjetja zaveda, zato, kot poudarjajo, je njihov cilj, da zaposlenim kot družini prijazno podjetje zagotovijo tudi vnaprej opredeljene proste dneve.

Direktorica Sandra Županec
Aleš Cipot

Dvomljiva smiselnost ukrepa

Za Carthago je značilno, da se ob vsakem povečanem naročilu kopiči nedokončana proizvodnja na dvorišču. V preteklosti so to reševali z vračanjem vozil v proizvodnjo in pozneje vgrajevali manjkajoče dele. Zaradi povečanega obsega proizvodnje zdaj to ni mogoče, zato te posle opravlja "specializirana ekipa". Ker delavci v preteklosti za to delo niso bili plačani, je po naših informacijah že nastal hud konflikt s poslovodstvom. Naš vir zagotavlja, da je ukrep podaljšanja delovnega časa povsem nepotreben, dokler priprava dela in nabavna služba ne bosta delovali, kot bi morali. Posledica tega je več nezadovoljnih delavcev, ki imajo občutek, da jih zavestno izigravajo. Tudi dviga plač delavci ne vidijo kot velikega posluha zanje, ampak kot posledico dejstva, da se je v začetku leta dvignila minimalna plača in je bilo treba prilagoditi tudi plače zaposlenih, ki ne prejemajo minimalnih, sicer bi se porušila medsebojna razmerja.

Odranski Carthago je lani praznoval deset let - tempo dela je ob povpraševanju na tujih trgih precejšen.
Jure Zauneker

Višje plače in trinajsta plača

Carthago je tudi lansko pomursko podjetje leta po Vestnikovem izboru, lani je praznovalo deseto obletnico zagona proizvodnje v Odrancih. Svojo proizvodnjo avtodomov v celoti izvozi. Kot proizvajalec avtodomov, ki ga kriza ni prizadela, dosega stalno letno rast obsega proizvodnje in zato tudi stalno vlaga v širitev proizvodnih zmogljivosti.
Vse to je posledica, kot je poudarila direktorica, vrhunskih avtodomov, ki dobivajo najvišja priznanja na specializiranih sejmih tovrstne opreme. "Letos je bil hit sejma v Stuttgartu malibu van, ki je bil zmagovalec svoje kategorije. Zato podjetje še naprej načrtuje rast v Odrancih in odpiranje delovnih mest. Ob tem skrbi, da se razvija kot sodoben delodajalec." To je argumentirala z dvigom osnovne izhodiščne plače za šest odstotkov in izplačilom 13. plače v višini nekaj čez 1600 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta