Dejavno, a hkrati varno v ponovni zagon

Damjana Nemeš, Vestnik
05.06.2020 06:15

Negotovost ob povratku v Varstveno-delovni center Sonček Murska Sobota so s pogovori uspešno odpravili

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uporabniki in zaposleni v VDC Sonček so se po več kot dveh mesecih vrnili v skupne prostore.
Nataša Juhnov

Preklic epidemije in dodatno sproščanje ukrepov pomenita postopno vračanje v običajne tirnice, čeprav stroka in vlada opozarjata, da še nekaj časa ne bo nič tako, kot je bilo. To pravi tudi Janko Rešeta, vodja enote Varstveno-delovnega centra (VDC) Sonček Murska Sobota, kamor so se s ponedeljkom v dnevno varstvo vrnili uporabniki centra.
Vanj je sicer vključenih šest ljudi z različnimi oblikami invalidnosti, po koncu epidemije pa so se v prostore v Lendavski ulici vrnili le trije uporabniki, in sicer Lara Ivančič, Danica Antolin in Primož Ziško. Doma so za zdaj ostali Kristjan Županek, Danijela Nemeš in Željko Flisar.
Za uporabnike poleg Rešete skrbijo vodja delavnice Petra Tkalec, varuhinja Vesna Režonja in zaposlena prek javnih del Cvetka Abakumov. "Prve dni bomo namenili pogovorom o tem, kako bosta naše življenje in delo v dnevnem varstvu potekala, ker se nam zdi, da nič več ne bo tako, kot je bilo prej. Moramo se pogovoriti, kako bomo upoštevali higienske ukrepe, kako si bomo zapolnili vsakdan in kakšne zadolžitve bomo imeli. O tem se pogovarjamo že od jutra," je ob našem obisku povedal vodja enote. Dodal je, da je bilo sprva čutiti nekaj negotovosti pri uporabnikih, saj nihče ni natančno vedel, kako bo potekalo delo v centru in kaj vse se bo spremenilo.

Pogrešali družbo in zadolžitve

"Informacij je bilo ogromno, spreminjale so se skoraj iz minute v minuto. To je vsakega od nas malce zbegalo, vendar smo s pogovorom prišli do sklepa, da vsega ne bomo več poslušali in da bomo ravnali po zdravi pameti," je še dodal sogovornik. Pri nekaterih uporabnikih je sicer nekaj strahu zaradi vseh predpisanih pravil in ukrepov, zato se še odločajo, kdaj se bodo v center vrnili. "Nihče od nas ni navajen upoštevati toliko pravil, vendar bodo morala tudi v prihodnje nekatera postati običajna.

Lara Ivančič in Danica Antolin ustvarjata lesene izdelke ob pomoči vodje delavnice Petre Tkalec.
Nataša Juhnov

Učenje za običajno življenje

"Brez zdrave pameti v življenju ne gre. Ne v gospodarstvu ne v politiki, tudi pri nas ne. Smernice, ki jih imamo, nam pravijo, kako naj delamo. Od nas je odvisno, kako bomo vse izvedli, vsekakor pa s pogovorom naše uporabnike učimo, da jih zaradi nastalih razmer ni treba biti strah," je ob našem obisku še poudaril Janko Rešeta.

Vrnitve v VDC Sonček je bil zelo vesel tudi Primož Ziško.
Nataša Juhnov
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta