Dom starejših občanov Ljutomer: Neokužene stanovalce bodo preselili

Majda Horvat, Vestnik
01.04.2020 16:35

Noben okuženi starostnik še ni potreboval bolnišničnega zdravljenja, za stanovalce še naprej skrbijo zaposleni v domu in zdravnik iz ljutomerskega zdravstvenega doma, pomagajo še trije zdravstveni delavci

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Ljutomeru so včeraj zaznali največji skok okužb, večina jih je v domu, skupno v kraju pa 27. 
Andrej Petelinšek

V Domu starejših občanov (DSO) Ljutomer so imeli do srede, 1. aprila, že 22 okuženih s koronavirusom, od tega so okužbo potrdili pri dveh zaposlenih, ki sta zdaj v samoizolaciji. Nihče ni bil napoten na bolnišnično zdravljenje. Za zdravstveno oskrbo stanovalcev skrbijo, tako kot doslej, zaposleni v domu in zdravnik iz Zdravstvenega doma Ljutomer, zaradi težkega položaja pa so jim na pomoč priskočili še trije zaposleni iz zdravstvenega doma. Že prejšnji teden diplomirana medicinska sestra, od te srede pa še dva zdravstvena tehnika.

Selitev ni lahka

Kot je povedal direktor DSO Ljutomer Tomislav Nemec, so v domu vzpostavili tri območja. V pritličju so v dveh ločenih prostorih nastanili okužene stanovalce in tiste, pri katerih obstaja sum okužbe, preostali pa so ostali v svojih sobah. "Ker pa se število okuženih povečuje, ta sistem ne bo vzdržal," je še dejal Nemec. Zato so zadnje dni preučevali več možnosti, med drugim, da bi neokužene stanovalce preselili na drugo lokacijo. Tega pa ni lahko izvesti, poudari direktor. Gre namreč za negibne in bolne stanovalce ter take, ki potrebujejo primerno nastanitev za nego, zato je treba upoštevati tudi mnenje strokovnjakov. "Rešitev vsekakor vidim v tem, da stanovalce razselimo, v tej smeri tudi delamo. To pa bomo lahko izvedli veliko hitreje, če nam bodo pomagale lokalna skupnost, civilna zaščita in država," je še dejal Nemec. Povedal je tudi, da so z namenom zajezitve širjenja okužbe teste opravili tudi pri tistih, ki niso kazali nobenih znakov, kar se je glede na število potrjenih okužb pokazalo kot dobra odločitev.

Veliko testiranj

V domu je 152 stanovalcev, do včeraj so opravili približno devetdeset testov. Testiranje bodo nadaljevali, tako da bodo širili krog ljudi glede na stike, ki so jih imeli z okuženimi. Po dogovoru z regijsko ambulanto za covid-19 v Murski Soboti testiranje v domu starejših v Ljutomeru in v socialnovarstvenem zavodu v Lukavcih izvaja ljutomerski zdravstveni dom, sicer bi morala prihajati mobilna enota ambulante iz Murske Sobote. Preostale morebitno okužene z območja Ljutomera osebni zdravniki napotijo na testiranje v pooblaščeno ambulanto v Mursko Soboto.

Imeli prepoved in stroga pravila

Prve znake okužbe pri stanovalcu so v DSO Ljutomer opazili prejšnjo sredo, 25. marca, dva dni pozneje pa so prejeli izvid, ki je to potrdil. Okužil se je aktivni stanovalec, ki se je gibal po prostorih doma in se družil s stanovalci v skupnih prostorih ali v parku doma. Ker je to pomenilo večjo verjetnost, da je širil virus, so teste takoj opravili pri večjem številu stanovalcev in zaposlenih, ki so bili v stiku z okuženim, čeprav morda še niso kazali znakov. To pa je tudi potrdilo bojazen, da je v domu več okuženih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta