Dom starejših Rakičan med najuspešnejšimi v državi

Majda Horvat, Vestnik
12.01.2022 06:00

Pridobili so 19 milijonov evrov nepovratnih sredstev. Vrednost začetih projektov je 21 milijonov evrov, v srednjeročnem načrtu več kot 30 milijonov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

S preurejanjem podstrešnih prostorov matične enote se je začel izjemen cikel naložb.

Majda Horvat

Dom starejših Rakičan je eden najuspešnejših javnih zavodov pri pridobivanju nepovratnih sredstev, ki jih je doslej razpisalo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Celotna vrednost projektov, ki se že izvajajo, je 21 milijonov evrov, dom pa je zanje pridobil približno 19 milijonov evrov nepovratnih sredstev. Skupaj z naložbami, ki so uvrščene v srednjeročni načrt, te že presegajo vrednost 30 milijonov evrov.

"Da smo pri izvajanju investicij eden najuspešnejših domov, je potrdilo resorno ministrstvo, ki ima pregled nad celotnim dogajanjem," pove Zoran Hoblaj, direktor Doma starejših Rakičan. Ob tem je podčrtal, da je tak uspeh rezultat dolgoletnih priprav in tega, da so imeli projekte, s katerimi so se potem prijavljali na razpise, že pripravljene. Na razpisu so bili namreč uspešni samo dobro pripravljeni projekti, ki so pridobili vse možne točke.

Izziv starajoče se družbe

Z naložbenim ciklom zavod pomembno prispeva k reševanju dolgoročnih potreb po zagotavljanju vsebinsko različnih in kakovostnih oblik varstva starejših ljudi, kar je eden od ključnih izzivov starajoče se družbe. "Oskrba starejših ljudi je ena od osnovnih nalog naše družbe v prihodnje. Videti jo je treba tudi kot medgeneracijsko priložnost, torej, da bo generacija vnukov poskrbela za svoje babice in dedke ne glede na obliko oskrbe, torej v domači oskrbi ali v ustanovi ali v dnevnem varstvu," je pomen prizadevanj za ureditev področja varstva starejših opisal Hoblaj.

Naložbe, ki se jih loteva dom, bodo imele pomemben vpliv tudi na regijo. Prinašajo priložnost za sklenitev posla domačim izvajalcem del, s krepitvijo dejavnosti varstva starejših pa se bodo odprla številna nova delovna mesta.

Kljub finančni zajetnosti projekti ne bodo ogrozili poslovanja doma. Ta namreč izboljšuje finančno poslovanje iz leta v leto, kar so v veliki meri dosegli s prestrukturiranjem in drugačno organizacijo služb. Ustvarjeni presežek pa lahko vlagajo kot lasten delež za izvedbo naložb. Če bodo te zaradi vsesplošnih podražitev presegle predvidene vrednosti, ima javni zavod še vedno dovolj možnosti za najem posojila.

Postelje za začasno nastanitev

Od lanske jeseni že preurejajo podstrešne prostore stavbe matične enote doma v Rakičanu, s čimer bodo pridobili sobe za skupaj 18 postelj in skupne prostore. Namenjeni bodo tistim, ki ne morejo takoj dobiti proste postelje v domu ali se vključiti v storitve službe pomoči na domu ali v dnevne centre. Namenjeni bodo tudi kriznim nastanitvam, ki jih bo urejal center za socialno delo, in začasnim nastanitvam starejših v času dopustov sorodnikov, ki skrbijo zanje. Vrednost te investicije je ocenjena na 1,35 milijona evrov, dom pa je zanjo pridobil nepovratna sredstva v višini 717 tisoč evrov. Razliko bo zagotovil sam. Dela potekajo po načrtu in bodo končana predvidoma konec aprila.

Izvedbeno najbolj zahtevna in finančno največja naložba bo popolna notranja obnova objektov v Rakičanu. Ocenjena je na 12,4 milijona evrov, dom pa je zanjo s prijavo na razpis pristojnega ministrstva pridobil dvanajst milijonov evrov nepovratnih sredstev. Razliko bo prav tako pokril z lastnimi sredstvi. Razpis za izbiro izvajalca del bo objavljen prihodnji teden, postopek bo končan predvidoma v drugi polovici februarja. Dela naj bi se začela marca.

Zaradi te obnove bodo morali 135 stanovalcev od skupno 270 preseliti na začasno lokacijo, to je v objekt nekdanjega hotela Diana. Dom je z novimi lastniki že sklenil pogodbo, najemodajalcem pa postavil zahteve tudi glede opremljenosti prostorov in zagotovitve dodatnega večjega dvigala, ogrevanja, vodnega sistema, izvedbe temperaturnih šokov in drugega. V vsakem nadstropju bo skupna kopalnica, urejeni bodo prostori za izvajanje delovne terapije in fizioterapije, za druženje stanovalcev in za osebje.

Zaradi obnove domske kuhinje se bo v objekt hotela začasno preselila še kuhinja, prav tako pisarne. Najemna pogodba je sklenjena za čas izvedbe obnove, do konca junija 2023. Če se bo izvedba del zavlekla, se bo čas najema lahko podaljšal.

Prostori za manjše skupnosti

Z obnovo bodo dosegli najvišje bivanjske in tehnične standarde. Sobe bodo imele le eno ali dve postelji ter lastno kopalnico, vzpostavljene bodo prostorske in tehnične rešitve, ki so se pokazale pomembne za varnost stanovalcev v času epidemije oziroma širjenja okužb. Ob kuhinji bo obnovljena še pralnica, ki je zdaj v kleti, zato se včasih spopadajo z zamakanjem. Novi bodo pisarniški prostori, prostori za izvajanje delovne terapije in druženje stanovalcev ter prostori za zdravstvene ambulante.

Drugačna prostorska ureditev pa bo pomembna tudi zato, ker bo omogočala uvedbo drugačnega koncepta dela - z oblikovanjem gospodinjskih skupnosti. V njih bo največ 20 stanovalcev, za katere bo po individualnem pristopu skrbelo isto osebje oziroma en delovni tim. To bo prispevalo k medsebojnemu spoznavanju in zbliževanju, strokovni delavci z različnih področij pa se bodo v skupino vključevali kot zunanja pomoč.

"Velik poudarek dajemo sistemu kakovosti po modelu E-Qalin in uporabi kongruentne, odnosne nege, oba modela sta povezana med seboj," poudari Hoblaj. Smisel naložbe je torej ustvarjanje razmer za notranjo deinstitucionalizacijo, ki jo lahko dosežejo z oblikovanjem manjših skupnosti, kjer se bo izvajala oskrba stanovalcev na njim prijazen način in z individualnim pristopom.

Ob 70-letnici doma je predsednik države Borut Pahor lani izročil direktorju Zoranu Hoblaju priznanje.

Arhiv Doma Starejših Rakičan

Dom starejših Rakičan je lani podpisal pogodbo s pristojnim ministrstvom o vzpostavitvi enote v Črenšovcih. Objekt je že odkupljen in dan domu v uporabo, za izvedbo projekta pa je zagotovljenih 1,95 milijona evrov nepovratnih sredstev. Končan bo do konca tega leta. V preurejeni stavbi v središču Črenšovcev bo prostor za 26 stanovalcev, še 48 postelj bodo zagotovili v enoti v Žižkih. Konec leta je bilo namreč podpisano pismo o nameri za ureditev prostorov za domsko varstvo v Žižkih. Obe enoti v občini Črenšovci bosta organizacijsko povezani oziroma bosta skupaj delovali kot enota matičnega doma. Tudi za izvedbo tega projekta pričakuje investitor približno štiri milijone evrov nepovratnih sredstev.

"V pripravi imamo še dva projekta," doda Hoblaj. To je vzpostavitev dveh enot, v Puconcih in Moravskih Toplicah. V Puconcih bodo uredili dnevni center in ob njem zgradili objekt za nastanitev stanovalcev s 64 posteljami. Načrti so že pripravljeni, projekt pa bi lahko izvedli s prijavo na razpis resornega ministrstva ali z oblikovanjem javno-zasebnega partnerstva. Pogovori o enoti doma potekajo tudi z lastniki objekta in zemljišča v Moravskih Toplicah, vendar podrobnosti še niso dorečene. Ocenjena vrednost obeh projektov je od devet do deset milijonov evrov.

Z zaposlitvami kadra dovolj

Vzpostavljanje mreže enot Doma starejših Rakičan pomeni tudi veliko spremembo pri organizaciji dela in zagotavljanju zadostnega števila zaposlenih. Zoran Hoblaj pravi, da imajo zdaj kadra dovolj. Na podlagi razpisa resornega ministrstva imajo po tako imenovanem covidnem programu zaposlenih 16 ljudi, za izvajanje programa pa so pridobili 516 tisoč evrov. Po izteku programa naj bi se ti delavci zaradi spremembe normativov vključili med redno zaposlene. Poleg tega se pripravljajo novi normativi še na področju zdravstvene nege, kar bo osnova za pridobitev dodatnega kadra.

Dom starejših Rakičan je uspešen tudi na razpisih za javna dela, zdaj imajo vključenih deset ljudi. Zaradi posluha ministrstva lahko ti zdaj opravljajo vsa pomožna dela v domovih, v programu javnih del pa so izbrani kandidati lahko dve leti. Preverja se tudi možnost podaljšanja na štiri leta, kar bi bilo pomembno za kadrovsko okrepitev pri izvajanju osnovnih del, pri katerih ni treba imeti nekega strokovnega znanja in jih lahko opravijo tudi laiki. Podobno ureditev imajo v ustanovah za varstvo starejših v zahodnoevropskih državah.

Mreža dnevnih centrov

Dom že nekaj časa vzpostavlja tudi regijsko mrežo dnevnih centrov. Zdaj dokončujejo urejanje dnevnega centra v Bakovcih, v prihodnje pa bodo v nadstropju objekta uredili še prostor za tako imenovano negovalno oazo za ljudi, ki se zaradi posledic možganske kapi ali drugih stanj ne zavedajo svoje okolice in potrebujejo posebno nego.

Dnevni center bodo odprli še v Občini Tišina, oživili ga bodo še v Rogašovcih. Zaradi epidemije so bili namreč ti centri zaprti, znova naj bi jih odprli po izteku epidemije, predvidoma maja ali junija. Ob tem Dom starejših Rakičan že dobro leto nima množičnih okužb ne pri stanovalcih niti pri zaposlenih. Občasno se covid-19 pojavi pri posameznikih, vendar se ne širi. K temu prispevata tudi visoka precepljenost tako zaposlenih kot stanovalcev ter dosledno izvajanje vseh preventivnih ukrepov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta