Dopolnitev projektnih predlogov za Pomurski vodovod

Janko Votek Janko Votek
24.01.2019 15:47

Prleški del visi v zraku, saj je brez nosilca. Ministrstvo za okolje in prostor še pušča priprta vrata

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zapletlo bi se lahko pri podpisu izjave, saj sta občini Grad in Beltinci napovedovali, da ne nameravata sodelovati.
Nataša Juhnov

Po izrednih naporih in prepričevanju je bilo v pomurski regiji doseženo soglasje o tem, da je prednostni projekt v okviru drugega povabila dogovora o razvoju regij dokončanje vodovoda v sistemu B (tako imenovani gorički vodovod) in sistemu C (občine Gornja Radgona, Apače in Sveti Jurij ob Ščavnici).
Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je v drugi polovici decembra občine, vključene v projekt, pozvalo k dopolnitvi predlogov. Sam dopis v razlagi prinaša pomembno novost. Jasno so zapisali, da se projekti na področju oskrbe s pitno vodo izvajajo v okviru šeste prednostne osi - boljše stanje okolja in biotske raznovrstnosti. V mandatu Irene Majcen se je MOP izogibalo priznanju vodovoda kot prednostne naložbe. Ministrica je vztrajala, da je prioriteta vlaganje v čiščenje odpadnih voda. Na koncu so na MOP le popustili in dali zeleno luč za dokončanje druge faze goričkega vodovoda in vodovoda v sistemu C.

Za EU nesporno

Evropska merila za izbor operacij določajo, da je podpora namenjena gradnji novih in rekonstrukciji obstoječih vodovodnih sistemov z namenom zagotovitve varne oskrbe prebivalcev s kakovostno pitno vodo in zmanjševanja izgub pitne vode. Sredstva bodo namenjena tudi ukrepom za sanacijo in aktivno zaščito vodnih virov ter vzpostavitev ustreznega sistema za spremljanje kakovosti pitne vode in vodnih virov. Gre torej za ukrepe za zmanjševanje vodnih izgub v javnih vodovodih in zagotavljanje rezervnih vodnih virov za javne vodovode.

Zapletlo bi se lahko pri podpisu izjave, saj sta občini Grad in Beltinci napovedovali, da ne nameravata sodelovati.
Nataša Juhnov

Vloge do konca meseca

Omenjeni projekti so razvrščeni v tri skupine: B1, B2, B3. Kategorizacija pomeni čas, v katerem morajo posamezne regije dopolniti vloge. V skupini B1 (tudi gorički vodovod) je treba dopolniti projektne predloge v dveh mesecih, v skupini B2 (prleški del vodovoda) v štirih in B3 v pol leta.

Stanko Ivanušič
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta