Doživetje na gradu: Graščaki enkrat v življenju, vsaj za eno noč

Maja Hajdinjak Maja Hajdinjak
06.08.2019 15:39

V gradu Grad na Goričkem prenoči vse več gostov, za zdaj ocenjujejo, da bo letošnja turistična sezona v Pomurju na ravni lanske.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gostje na gradu najdejo predvsem mir in odmaknjenost od mestnega vrveža. 
Nataša Juhnov

Občutek, da ni ponoči na gradu nikogar drugega in da je zjutraj, ko se zbudiš, grad čisto tvoj, je neprecenljiv ... Samota, mir, nebo, polno zvezd, kot ga lahko vidiš le daleč od umetne svetlobe ... Lokacija nas je pustila brez besed - dobesedno, enkrat v življenju biti graščak - to morate doživeti! To je samo nekaj komentarjev gostov, ki so prenočili v sobah v gradu pri Gradu na Goričkem, kjer povpraševanje po prenočitvah raste.
Na voljo so štiri sobe, oddajajo jih od 1. marca do 31. oktobra. Preostali del leta so zaprte zaradi varčevalnih razlogov in zmanjševanja ogljičnega odtisa. Kot so povedali v javnem zavodu Krajinski park Goričko, so prvi gostje na gradu prenočili leta 2016. Največ prenočitev ustvarijo julija in avgusta, večina gostov pa ostane noč ali dve. V letu 2018 je do konca junija na gradu prenočilo 33 odraslih in pet otrok, ki so skupno ustvarili 48 prenočitev, v tem obdobju so organizirali tudi tri poroke. Letos je do konca junija na gradu prenočilo 90 gostov, 83 odraslih in sedem otrok, ki so skupaj ustvarili 120 prenočitev, izvedli pa so že tudi štiri poroke. Prenočevanje v grajskih spalnicah je namreč privlačno tudi kot poročno ali druge vrste darilo.

Lani je šalovska občina pridobila prenočitvene zmogljivosti v Peterlougu. Prvi so tam prespali kolesarji iz šestih držav.
Krajinski Park Goričko

Manj enodnevnih obiskovalcev

Pomurska turistična zveza (PTZ) že ima zbrane tudi podatke o prenočitvah v regiji za prvih pet mesecev letos. Predsednik PTZ Uroš Kamenšek ocenjuje, da bo sezona pod črto na ravni lanske. "Čeprav imamo statistično eno najtoplejših poletij, nam vreme nagaja pri obiskih enodnevnih obiskovalcev, ker so bili konci tedna večinoma deževni ali je bila vsaj napoved taka in zato niso prišli." Rasti v pomurskem turizmu letos torej ni, vsi upajo, da bodo dosegli enako realizacijo kot lani. "Se pa lahko pohvalimo, da smo lani v Pomurju prvič presegli število milijon prenočitev, bilo jih je 1,070.270." Število zajema vse vrste nastanitev, od zasebnih do hotelov. V prvih petih mesecih letos je bilo po podatkih PTZ za 9,8 odstotka več prenočitev kot v enakem obdobju lani. Takrat je bilo 367.484 prenočitev, letos pa 403.533. Še vedno glavnino ustvarijo v termalnih središčih oziroma tako imenovanih zdraviliških občinah. Teh prenočitev je več kot 90 odstotkov, ustvarjene pa so v šestih občinah (Moravske Toplice, Radenci, Veržej, Lendava, Ljutomer, Murska Sobota). Preostalih deset odstotkov prenočitev je porazdeljenih po drugih občinah, pri čemer gre večinoma za zasebne zmogljivosti. Kamenšek poudarja, da se poleg termalnih krajev razvija tudi Goričko, predvsem občina Šalovci, kjer so nove prenočitvene zmogljivosti pridobili v Peterlougu, in občina Hodoš, ki ima hostel, tega pa bodo prihodnje leto zgradili tudi v občini Puconci, ki je bila uspešna na razpisu. V porastu je razvoj butičnih apartmajev.

Uroš Kamenšek meni, da sta potenciala Goričkega butični in kolesarski turizem.
Miha Šoštarič

Predvsem mlade družine

Okrog 54 odstotkov prenočitev v Pomurju ustvarijo domači gostje, preostalo pa tujci, med njimi prevladujejo turisti iz Avstrije, Nemčije, na tretjem mestu pa so Čehi, ki so prehiteli Italijane in Hrvate. "Kar se tiče profila turistov, so med šolskimi počitnicami to predvsem mlade družine, v zimskih in pomladnih mesecih gre največ za skupinske goste, vsako leto pa zaznavamo porast števila individualnih, konectedenskih gostov, to so predvsem kolesarji, pohodniki in avanturisti, ki raziskujejo našo regijo," dodaja Kamenšek, ki opaža tudi, da se zelo razvija kolesarski turizem. "Tudi občine se čedalje bolj zavedajo trajnostne mobilnosti, v kar spada tudi kolesarski turizem. Murska Sobota in Ljutomer imata na primer že razvito strategijo trajnostne mobilnosti, kar je pohvalno." Kar zadeva obiskanost turističnih točk, se Kamenšek navezuje na že omenjeno trditev, da je kljub statistično enem najtoplejših poletij število enodnevnih obiskovalcev na ravni lanskega obiska.
"Teh turistov je po moji oceni celo manj kot prejšnja leta. Turizem je pač zelo odvisen od vremena. Pozna se, kot že omenjeno, pri obisku kopališč - če ni sonca, ni kopalcev. Enako je s pohodništvom, kolesarstvom, spusti po Muri. Vendar imamo razvito ponudbo, ki privablja goste tudi v vremensko slabših dneh: velnes, gastronomija, muzeji, galerije, Expano …"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta