Drzni projekti občine Lendava za okrevanje po epidemiji

Majda Horvat Majda Horvat
17.12.2020 06:00
Načrtujejo tri večmilijonske projekte: večnamensko športno dvorano, gondolo z restavracijo pri razglednem stolpu in obnovo stavbe nekdanje blagovnice. Župan Janez Magyar pravi, da rezervega scenarija ne potrebujejo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pogled lendavskega župana Janeza Magyarja je usmerjen že v leto 2022. 
Nataša Juhnov

Občinski svet Občine Lendava je nedavno prvič obravnaval predlog proračunov za prihodnji dve leti. Predlog je podprlo 12 svetnikov od skupno 19, v javnosti pa že vzbuja različne odzive. Proračuna sta namreč med najvišjimi v zadnjih letih sploh, v ozadju pa so načrtovane večmilijonske naložbe. Izstopajo trije projekti: gradnja večnamenske športne dvorane (ocenjena vrednost je 12,6 milijona evrov), gondola z restavracijo pri razglednem stolpu Vinarium (8,1 milijona evrov) ter obnova stavbe nekdanje blagovnice (8 milijonov evrov). Okvirna vrednost teh naložb je torej 28,7 milijona evrov, kar je skoraj 32 odstotkov vseh prihodkov dveletnega proračuna. Ti naj bi za leto 2021 znašali 17,4 milijona evrov, odhodki 19,46 milijona, za leto 2022 pa kar 37,42 milijona evrov in odhodki 42,77 milijona. Za primerjavo: lanski proračun Občine Lendava je znašal dobrih deset milijonov evrov, letos predvidoma 8,7 milijona. Predloga proračunov torej predvidevata visok presežek odhodkov nad prihodki, v letu 2021 za dva milijona evrov in v letu 2022 za pet milijonov, s tem pa tudi precejšnje zadolževanje občine. Ob tem ni nepomembno dejstvo, da načrtovane investicije časovno presegajo preostanek mandata zdajšnjega vodstva lokalne skupnosti. To so izhodišča za nekaj vprašanj, ki smo jih v zvezi z omenjenimi projekti postavili lendavskemu županu Janezu Magyarju.

Zakaj občina prav v času krize, ki se bo po predvidevanjih še poglabljala tako pri javnih ustanovah kot gospodarskih družbah in s tem tudi pri posameznikih, napoveduje sicer atraktivne in ambiciozne projekte, ki pa vendar ne spadajo v okvir zdajšnjih kriznih razmer?

"Projekte, ki ste jih omenili, Občina Lendava načrtuje v sklopu nacionalnega načrta za okrevanje. Investicijski stroški projektov, pripravljenost in hitrost izvajanja bodo ključni za odpravljanje gospodarske in socialne škode zaradi pandemije, v kateri se je znašel svet. Zagon gospodarstva, ohranjanje delovnih mest in ustvarjanje novih bodo odvisni ravno od projektov, ki jih omenjate, in podobnih po drugih občinah Slovenije in v Evropski uniji. Projekti, ki ste jih našteli, spadajo torej ravno v okvir zdajšnjih razmer in razmer po epidemiji."

Kakšna je verjetnost, da se bo denar, namenjen okrevanju, tudi stekel v Občino Lendava? Ima občina pripravljene rezervne scenarije, če denarja ne bo oziroma ga ne bo v predvideni višini?

"Vsi projekti, ki jih omenjate, ustrezajo tako imenovanemu novemu instrumentu Next Generation EU, kot je bilo sklenjeno v dogovoru o svežnju za obnovo Evrope 21. julija 2020. Občina Lendava jih je kot primerne oddala ob pozivu vlade k oddaji ključnih projektov. Priprava in prva obravnava kar dveh proračunov in potencialno sprejetje obeh že v letu 2020 kažejo našo pripravljenost in zavzetost, da bomo imeli v času poziva za 'sredstva okrevanja' pripravljeno vse potrebno. Občina Lendava je oba proračuna sestavila tako, da če pri katerem izmed projektov, ki jih omenjate, ne bo uspešna, ne potrebuje rezervnega scenarija. Bojazni, da bi za katerega izmed projektov dobila manj denarja, ni. Vzhodna kohezija ima namreč podporo za takšne projekte v višini 85 odstotkov."

Kakšen razvojni preboj naj bi te tri naložbe pomenile za lokalno skupnost, če vemo, da je epidemija zaradi omejevanja gibanja ljudi povsem spremenila turistično dejavnost in bo tudi v prihodnje imela ta izkušnja velik vpliv na to gospodarsko panogo?

"Turistična dejavnost v lendavski občini je bila v času, ko z uredbo ni bila omejevana ali prepovedana, izjemna. Vse nastanitvene zmogljivosti so bile namreč zasedene. Občina Lendava tako meni, da bo s projekti, ki jih omenjate, bistveno pripomogla k dodatni atraktivnosti in prepoznavnosti občine, in ti sta ključni, da dobi stolp Vinarium dodano vrednost, občino pa obišče še več turistov."

Ali imate izkušeno ekipo sodelavcev, ki bo sposobna izpeljati kar tri izjemno zahtevne projekte, tako v smislu priprave projektov, pridobivanja razvojnih sredstev kot operacionalizacije?

"Občina Lendava je ekipo za uspešno spopadanje z investicijskimi ciklusi postavila že v letu 2020. Delovne procese smo z obstoječim kadrom organizirali tako, da smo kos številnim javnim naročilom in izvedbi projektov na terenu. Vrzeli, ki jih omenjate in bodo zagotovo nastopile v času izvajanja proračunov obeh let, smo zaznali in potrebne kadre smo že predvideli."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta