Festival Fronta in Murska Sobota kot kulisa plesa

A. Nana Rituper Rodež A. Nana Rituper Rodež
29.08.2019 16:36

V štirih dneh 25 dogodkov povezanih s plesom. Program letos manj spektakularen, vsebinsko pa bolj odprt.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S predstave Tuji jeziki skupine Liquid Loft, ki so jo uprizorili na soboški grajski ploščadi in dvorišču
Foto Zauneker

S predstavo Tuji jeziki slovite avstrijske skupine Liquid Loft, v kateri med drugimi odmeva tudi prekmurski jezik, se je v Murski Soboti v sredo pričel 14. mednarodni festival sodobnega plesa Fronta, v okviru katerega se bo do sobote zvrstilo 25 s plesom povezanih dogodkov. "Letošnji program ne bo tako spektakelsko naravnan, kot je bil minula leta, bo pa vsebinsko še bolj odprt," meni Matjaž Farič, umetniški vodja festivala. S plesom v teh dneh naseljujejo različne, tudi izpraznjene prostore mesta, plesalke in plesalce ter koreografe, ki prihajajo iz Slovenije, Avstrije, Madžarske, Italije, Izraela in Velike Britanije, pa lahko srečujemo na ulicah, trgih in v različnih kotičkih mesta.

Intervjuji s prebivalci in narečje

Že pred festivalom je Zavod Flota, organizator festivala, k sodelovanju povabili koreografe in plesalce, da predlagajo svoja dela in jih umestijo na prizorišča na prostem brez bistvenega poseganja in brez grajenja prizorišč. Murska Sobota, meni Farič, že sama po sebi deluje kot kulisa in kliče po dejavnostih, ki bi se odvijale v izpraznjenem prostoru. Z umetniškimi intervencijami pa želijo spodbuditi tudi razmislek o dojemanju prostora in izpraznjeni arhitekturi mesta. "Nas zanima javni prostor kot tisto območje, kjer se ljudje srečujejo, zadržujejo dlje časa in počnejo veliko skupnega," pravi.
Program bo letos potekal tudi v prepletu globalnega in lokalnega. V tem duhu je bila uvodna predstava Tuji jeziki, ki poleg dialektov z različnih koncev Evrope vključuje prekmurski jezik. Koreograf predstave Chris Haring si je skupaj s sodelavci zamislil, da v predstavi globalne teme poveže z lokalnim tekstom in kontekstom. Izhodišče so osebni intervjuji s prebivalci posamezne regije in njihovo narečje. Gledalci pa na neki način v predstavi tudi sodelujejo, niso zgolj opazovalci, saj se plesalci, ki se poigravajo z jeziki in okolico, sprehajajo med gibajočo se publiko, ki po prizoriščih lovi posamezne prizore predstave, in z njo komunicirajo. Glasove za predstavo, s katero Liquid Loft gostuje po mnogih plesnih prizoriščih, so posodili tudi Maja Lačen Škrbič, Darko Vrebac in Leno Kaj Lainšček.

Festival sodobnega plesa Fronta se bo zaključil v soboto zvečer.  
Bučinel Borut

Plešejo po ulicah, trgih ...

Včeraj in danes plesalke in plesalci s predstavami, ki so del Odprtega mesta I in II, svoje zgodbe, ki so jih navezali na lokalno okolje, plešejo po soboških ulicah, trgih in v različnih kotičkih Murske Sobote. Na ta način se povežejo ples in različna prizorišča mesta, kjer gre življenje svojo pot. S tem mestu vrnejo vsebine, saj je Murska Sobota eno od takih mest, kjer se je dogajanje preselilo na obrobje, središče pa se prazni. Bolj tradicionalen in spektakelski del Fronte prinaša dve slovenski predstavi, ekstatično četrtkovo predstavo Razgaljeno koreografinje in režiserke Rosane Hribar in eklektičen spoj različnih odrskih praks v lutkovnem baletu Posvetitev pomladi v izvedbi lutkovnega gledališča iz Ljubljane, s katerim se bo letošnji festival v soboto zvečer zaključil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta