Izpust kislega digestata v jarek

Janko Votek Janko Votek
01.04.2019 22:22

Po izlitju ostanka iz bioplinarne so ukrepali inšpektorji. Okolje še ni sanirano. Odgovorni molčijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Neobičajen izliv digestata ali pregnitega blata v kanal, ki je začel odtekati od Borecev proti naselju Grabe ter naprej, so opazili krajani ter obvestili policijo in zatem druge pristojne službe. 
Arhiv Vestnika

V logarovski bioplinarni je v petek, 15. marca, zvečer prišlo do izpusta digestata v bližnji melioracijski jarek. Kakor hitro so opazili nenormalen izliv digestata v kanal, ki je začel odtekati od Borecev proti naselju Grabe ter naprej, so krajani obvestili policijo in zatem druge pristojne službe.
Domačin Jožko Slavič je povedal, da si je policija ogledala kraj dogodka, odzvala se je tudi predstavnica vzdrževalca melioracijskega sistema VGP Drava s Ptuja. Iz fotografske dokumentacije je razvidno, da pri izpustu ni šlo za splet nesrečnih okoliščin - nezgodo ali tehnično napako. Vsi, ki so videli izpuščene količine, ki so sicer še zdaj več ali manj v kanalih, so prepričani, da je šlo za zavesten izpust. Ali to drži, pri direktorju podjetja Plinprom Marjanu Kolarju ni bilo mogoče preveriti, saj se na naše klice ni odzval. Vprašanje je, ali je bil v času izpusta sploh v Sloveniji, saj je znano, da se je po osebnem stečaju preselil na Hrvaško.

Razlog premalo njiv ali insolventnost podjetja

To je prva bioplinarna, ki jo je postavil Kolar, takrat še uspešen prašičerejec. V njej je poleg biomase predeloval tudi gnojevko. Pozneje, ko se je začel megarazvojni projekt Marjana Kolarja in njegove druščine, so bioplinarno prenesli k skupini Keter. Po razpadu oziroma "delitvi premoženja" med partnerje skupine Keter je bilo v Radmožancih ustanovljeno podjetje Plinprom, ki je zdaj lastnik in upravljavec bioplinarne v Logarovcih. Lastnik Plinproma ni Marjan Kolar, ampak skoraj 80-letni Jožef Jaušovec iz Logarovcev. Ta je v prijateljskih odnosih z Marjanom Kolarjem, saj mu je Jaušovec podaril ali prodal svoje njive.
Razlog za izpust digestata je lahko v pomanjkanju njiv, na katere bi lahko digestat kot gnojilo odpeljali. Drugi, verjetnejši razlog pa je insolventnost podjetja. To je že od lanskega leta v prisilni poravnavi in prav zdaj so bili upniki pozvani, da konvertirajo svoje terjatve v lastniške deleže. V primeru Logarovcev se je ponovila zgodba izpred nekaj let, ko se je nekaj podobnega zgodilo v bioplinarni v Radmožancih.

Vpliv na pitno vodo

Župan občine Križevci Branko Belec nam je povedal, da naj bi se odstranjevanje začelo. Kot kaže, pa se še ni, ugotavljajo v Javnem podjetju Prlekija - upravljavcu vodovodnega sistema C. JP Prlekija so očitali, da je neustrezno reagiralo, ker naj bi v svojem poročilu zapisalo, da razlita snov ne ogroža vodovarstvenega območja. Toda ni tako. Podjetje nam je poslalo podrobna pojasnila, kako je ukrepalo. "V JP Prlekija smo se takoj lotili izvajanja potrebnih aktivnosti: pri pristojnem akreditiranem laboratoriju smo naročili dodatna vzorčenja vode v vseh vodnjakih vodnega zajetja (Lukavci). Vsi vzorci vode, ki so bili odvzeti v vodnjakih vodnega vira Lukavci, so bili skladni s pravilnikom o pitni vodi, prav tako so bili skladni vsi vzorci, ki so bili odvzeti v vodovodnem omrežju, ne glede na to je JP Prlekija zaradi preventivnih razlogov začasno povečalo koncentracijo dezinfekcijskega sredstva v vodi vodarne Lukavci. JP Prlekija je kot izvajalec javne službe poslalo poročilo o ugotovitvah na terenu in izvedenih ukrepih ter nadaljnjem aktivnem spremljanju stanja pristojni zdravstveni inšpekciji. JP Prlekija je prav tako poslalo dodaten poziv za ukrepanje inšpektoratu za okolje in inšpektoratu za kmetijstvo, s prošnjo, da oba inšpektorata izvajalca javne službe oskrbe s pitno vodo obveščata o svojih ugotovitvah in ukrepih.
Če se dogodki ponovijo, je voda resno ogrožena
Javno podjetje Prlekija nadaljuje: "Odgovor smo dobili od inšpektorata za okolje, in sicer, da je bila družbi Plinprom izdana odločba, po kateri mora takoj začeti odstranjevanje snovi oziroma sedimentov. V ponedeljek so si predstavniki JP Prlekija ponovno ogledali stanje na terenu in ugotovljeno je bilo, da je iztekanje digestata iz bioplinarne v glavnem ustavljeno, vendar povzročeno onesnaženje okolja ostaja in ni še v ničemer sanirano. Menimo, da je potencialna nevarnost dogodka za vodni vir Lukavci majhna, če gre za enkratni dogodek. Kljub temu izvajamo preventivne ukrepe na vodnem viru z dodatnimi vzorčenji vode v vseh vodnjakih vodnega vira Lukavci," so zapisali v podjetju. V nadaljevanju so poudarili, da obstaja resna nevarnost za onesnaženje pitne vode, če se bodo dogodki ponavljali.
Bioplinarna iz Logarovcev ima okoljevarstveno dovoljenje, ki ga je pridobila leta 2012 po uredbi o emisiji snovi v zrak iz nepremičnih virov. Da je digestat lahko sporen, smo ugotovili posredno, v rednem mesečnem poročilu, ki ga mora Plinprom poslati sodišču. V razkritju poslovnega izida je Marjan Kolar zapisal, da so bili v februarju prihodki manjši od načrtovanih. To pa zato, ker je zaradi padca temperatur v fermentatorjih prišlo do zakisanosti biološkega procesa, sledil je upad proizvodnje bioplina. Stanje naj bi se popravljalo konec tega meseca. Za vzpostavitev normalnega procesa je bilo potrebno dodatno doziranje surovine. In tu smo zdaj lahko pri bistvu. Velika verjetnost je, da jim zakisanosti ni uspelo odpraviti in so se odločili za izpust digestata v jarek.
Po inšpekcijskem pregledu v torek naj bi bilo odstranjenega 60 odstotkov digestata. Kam ga vozijo, za zdaj ni znano.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta