Junaško: 55-letnik rešil življenje vozniku, ki je zapeljal v zbiralnik vode

Andrej Bedek, Vestnik
09.01.2020 15:50

V Radencih bi se gotovo zgodila tragedija, če se tam ne bi znašel Stanko Dervarič z Radenskega Vrha in vozniku, ki je zapeljal v zbiralnik vode, pogumno pomagal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stanko Dervarič je v Radencih rešil človeka, ki je zapeljal v vodno zajetje in skoraj utonil.
Jure Zauneker

Moški, ki je 24. decembra nekaj pred 15. uro v Radencih, pri trgovskem središču, z avtomobilom zapeljal v zbiralnik vode, se danes najbrž ne spomni, kako se mu je to zgodilo, saj je bil očitno pijan. Vprašanje je tudi, ali se sploh zaveda, kakšno srečo je imel, da ga je opazil Stanko Dervarič in pravočasno reagiral. Ko se je moški z avtom potapljal, je 55-letnik z Radenskega Vrha skočil za njim, ga rešil iz vozila in potegnil iz vode.

Ponudil mu je prevoz

Tisto popoldne je Dervarič v trgovini opravil še nekaj nakupov, nato se je s prijatelji srečal v bližnjem lokalu. Nameravali so nazdraviti prihajajočemu prazniku in si voščiti mirne praznične dni, ko je k njihovi družbi pristopil neki moški. "Na vsak način je želel naročiti pijačo, bil je tudi vsiljiv, saj je bil precej pijan. Ker sem se bal, da je z avtom, sem ga vprašal, od kod je doma. Obotavljal se je, čez nekaj časa pa sem le izvedel, da živi na Ptujski cesti. Ponudil sem se, da ga odpeljem domov, saj mu ne bi dovolil, da bi tako vinjen sedel za volan. Sprva je privolil. A ko sva prišla iz lokala, ni želel več naprej. Nič si ni dal dopovedati, govoril je, naj ga peljem k njegovemu avtu. Ker me ni hotel poslušati, sem imel vsega dovolj in sem rekel, priznam, 'k... te gleda, če nočeš, da ti naredim dobro'."
Dervarič se je vrnil v lokal, moški prav tako. Nekaj časa je ob točilnem pultu postaval, nato je odšel ven. Dervariču vse skupaj ni dalo miru. "Odpravil sem se za njim. Jasno mi je bilo, da v takšnem stanju ne more peljati. Čudež je že, da je nekako obrnil avtomobil, in sreča, da takrat ni bilo več veliko vozil na parkirišču. Naenkrat je zapeljal kar naravnost. Najprej v ograjo, jo prebil in z avtom nato zapeljal v zbiralnik vode."

Ko varnostni pas ne rešuje

Pogumni 55-letnik niti za trenutek ni okleval. Pomagal je. Vedel pa je, da ima denarnico in telefon v suknjiču, zato ju je pred skokom v zajetje odvrgel. Skočil je v blatno vodo. Avtomobil je že začel toniti, z nekaj odrivi je Stanko priplaval do vozila. Trudil in trudil se je, a vrat na voznikovi strani ni mogel odpreti. Manjkalo je le deset centimetrov, da bi voda povsem prekrila avtomobil. "Moški pa je kar negibno sedel na voznikovem sedežu. Kot da se ni nič zgodilo. Videl sem, da ni pripasan. Koliko težje bi bilo, če bi uporabljal pas, sem pomislil. Precej sile sem porabil, da sem lahko odprl vrata. Sploh ne vem, kako mi je uspelo. Kot da mi je neka nadnaravna sila dala moč."

Komaj so ga zbudili

Svojo nepremišljenost bo voznik, ki je z avtom končal v vodi, drago plačal. Zanj je, še preden so na kraj dogodka prispeli policisti, poskrbela njegova partnerica. Odpeljala ga je s prizorišča, zato uniformiranci, ki so sumili, da se je nesreča zgodila zaradi preveč popitega alkohola, na prizorišču tega niso mogli potrditi. Ko so povzročitelja nesreče izsledili na njegovem domu, pa je spal.
Očitno zavoljo močne opitosti ga sprva niso mogli zbuditi. Ko jim je le uspelo, so mu odredili preizkus alkoholiziranosti, a ga je odklonil, zato mu je bil odrejen strokovni pregled v Zdravstvenem domu Gornja Radgona, kar je prav tako odklonil. Ker je odklonil alkotest, bo moral plačati 1200 evrov globe, ostal bo tudi brez vozniškega dovoljenja, saj se voznikom v takih primerih izreče 18 kazenskih točk.

Zavedel se je šele doma

Življenjska sopotnica Stanka Dervariča sprva ni verjela, kaj se je partnerju zgodilo pred dobro uro. "Ko me je videla, da sem moker in ves umazan od mulja in blata, me je vprašala, ali sem morda kaj pil." Stanko je po prihodu domov šel pod prho, da je s sebe spral blato, nato se je končno ogrel. "Čez nekaj časa sem se zavedel, kaj sem naredil. Šele takrat me je prešinilo, da bi morda lahko umrl, ko sem reševal človeško življenje. Sprašujete me, kako je človeku rešiti življenje. Še enkrat bi brez oklevanja skočil v vodo in pomagal človeku, čeprav ga nisem poznal."

Zmanjkalo je le nekaj centimetrov, da bi vozilo končalo povsem pod vodno gladino.
Pgd Gornja Radgona
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta