Kmetija Dirnbek-Krajnčevih, edina kmetija v občini Gornja Radgona, ki predeluje mleko

Vida Toš, Vestnik
14.01.2020 16:58

Od julija lani mlečne izdelke prodajajo v lastni trgovini doma, na voljo so tudi v Hiši dobrot v Apačah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Helena in Danijel Krajnc z otrokoma, Evo in Anžetom, pred trgovino, ki so jo na domačiji odprli lani poleti
Vida Toš

Družinska kmetija Dirnbek-Krajnčevih v Zagajskem Vrhu je edina v gornjeradgonski občini, kjer mleko predelujejo v mlečne izdelke.
Na kmetiji dela več pridnih rok, pravi gospodarica Helena Krajnc, ki je kmetijo podedovala od svojih staršev. Levji delež opravi njen mož Danijel Krajnc, ki se je na kmetijo priženil z Ženika pri Svetem Juriju ob Ščavnici. "Ogromno pomagata tudi moja mama Marija Dirnbek in moja teta, očetova sestra, prav tako Marija Dirnbek, ki živi z nami. Pa moja sestra in svak sta tudi vedno pripravljena poprijeti za delo, ko prideta k nam," še pove sogovornica. Za delo poprime že tudi dvoje manjših rok. Helena in Danijel imata dva otroka, prvošolca Anžeta in Evo, ki obiskuje vrtec. Na naše vprašanje, ali raje delata jogurt ali ga jesta, hitro odgovorita: "Jeva! Jagodni je najboljši!" In če so njune roke tako pridne, kot so bile od vseh družinskih članov štirih generacij, se za pridelavo in predelavo mleka ni bati.
Kmetija s tradicijo
Hiša družine Dirnbek-Krajnc je iz leta 1872, sezidal pa jo je Marijin pradedek. "Le da je bila to takrat Kranerjeva kmetija, nato Baumanova, kar je bil tudi mamin dekliški priimek. Tudi moj oče se je priženil, tako kot moj mož," pripoveduje Helena Krajnc. "Zakaj smo obdržali priimek Dirnbek, čeprav sem se jaz omožila Krajnc? Kaj pa vem, zaradi Dirnbekove žlahte, zaradi tradicije, konec koncev sem jaz še vedno Dirnbekova (smeh)."
Helena je mlada ženska, polna energije, ki je po osnovni šoli nadaljevala šolanje na kmetijski šoli. V začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja sta oče in mama zgradila hlev za goveje pitance, njihovo število so nenehno povečevali. Leta 2007 je prevzela kmetijo Helena in kmalu so postavili sodoben hlev s 75 krmilnimi mesti in molznim robotom, skupaj z biki pa imajo zdaj 100 glav živine.

Sadnim jogurtom dodajajo samo sadno bazo, vsi njihovi izdelki so brez umetnih dodatkov in GSO.
Vida Toš
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta