Kmetje postavili ceno pšenice za letošnji odkup

Janko Votek Janko Votek
28.06.2019 16:02

Mlinarji naj bi svoje povedali konec prihodnjega tedna

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oljno ogrščico in ječmen, ki so ju začeli žeti, odkupujejo po 310 oziroma 135 evrov za tono.
Nataša Juhnov

Na srečanju predstavnikov kmetov z mlinarji v Murski Soboti so se pogovarjali o prihajajoči žetvi. Odkupne cene na tem sestanku naj ne bi bile v ospredju. So pa kmetje predstavnike mlinarske industrije opozorili, da so bile lanske odkupne cene prenizke.
Realnim cenam se je z naknadnimi korekcijami najbolj približal Mlinopek - ob Agrocornu. Cene pšenice iz uvoza so bile v lanskem letu bistveno višje od domačih. Drugi problem, s katerim se je začela soočati mlinska industrija, so vse manjše količine domačih krušnih žit. Tako kot večina evropskih kmetov, tudi slovenski zmanjšujejo pridelavo krušnih žit in se preusmerjajo v krmna žita.

Igric ni pričakovati

Tudi letos ni pričakovati bistvenih sprememb na trgih z žiti. Kljub bližajoči se žetvi cena krušne pšenice še vedno raste in se približuje 180 evrom za tono. Na srečanju so kmetje izrazili svoja pričakovanja. Tako za letošnji pridelek pričakujejo najmanj 170 evrov za tono krušne pšenice (razred B1), za deset odstotkov več ali 187 evrov za pšenico kakovostnega razreda A in deset odstotkov manj ali 153 evrov za razred C oziroma krmno pšenico. O dokončni odkupni ceni naj bi se mlinarji in kmetje dogovorili konec naslednjega tedna.
Letos se predelovalna industrija verjetno ne bo šla podobnih igric kot lansko leto, ko so kmetom ponudili odkupne cene v cenovnih razponih znotraj posameznega kakovostnega razreda. Edino pri razredu C je bila cena fiksna 135 evrov za tono. Pri razredu B2 so ponudili od 140 do 145 evrov, za B1 od 150 do 165 evrov in za razred A od 165 do 170 evrov za tono.

Oljno ogrščico in ječmen, ki so ju začeli žeti, odkupujejo po 310 oziroma 135 evrov za tono.
Nataša Juhnov

Ječmen in oljna ogrščica

Direktor Splošne kmetijske zadruge Ljutomer Križevci Slavko Petovar nam je povedal, da bo zadruga začela odkupovati ječmen in oljno ogrščico. Za zdaj so nastavili izhodiščni odkupni ceni. Za ječmen je to 135 evrov, za oljno ogrščico pa 310 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta