Komedija zmešnjav v Radencih: Leljak ostaja ne glede na Tita

Marina Vrbnjak, Vestnik
07.09.2020 16:13

Župan sprva ob zanj neugodnem rezultatu napovedal odstop, a se je premislil. Zadnjo oktobrsko nedeljo na posvetovalnem referendumu še o številu svetnikov, vodovodu ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Občani bodo glasovali tudi o zmanjšanju števila članov občinskega sveta.
Marina Vrbnjak

Na zadnji seji radenskega občinskega sveta so občinski svetniki z večino glasov potrdili vseh šest vprašanj na posvetovalnem referendumu, razpisanem 25. oktobra. Župan Roman Leljak je daleč največjo pozornost namenil prvemu vprašanju, ki se glasi: Ali ste za to, da se preimenuje Titova cesta v Radencih? Če bodo občani obkrožili Ne, bo to pomenilo, da se ne strinjajo s preimenovanjem Titove ceste v Cesto osamosvojitve Slovenije.
Kot je povedal Leljak, bo nato že dan po referendumu sklical sejo občinskega sveta, na kateri bo na dnevnem redu tudi njegov odstop. "Že sedaj napovedujem, da bom svojo odstopno izjavo dal na dnevni red, umaknil pa jo bom v primeru, če bo referendum uspel in Tita v Radencih ne bomo več imeli," je pojasnil župan in dodal, da se čuti dolžnega "da zločinca, kot je Tito, izbrišemo iz Radencev".

Tudi o javnem kopališču

Na referendumu bodo vsi občani, ki imajo v občini volilno pravico, glasovali tudi o zmanjšanju števila članov občinskega sveta s 16 na 13 svetnikov - v razmerju osem svetnikov z območja krajevne skupnosti (KS) Radenci in pet z območja KS Kapela. Svetnik Toni Žitek je pri tem vprašanju sicer predlagal, da se glede na razmerje števila volilnih upravičencev predlog popravi na devet z območja KS Radenci ter štiri svetnike z območja Kapele, s čimer se je strinjal tudi svetnik Vladimir Rantaša. A predlogu ni bilo ugodeno.
Glasovali bodo tudi o tem, ali Občina Radenci ostane izvajalka gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo. "Gre za pomoč občinski upravi in županu, ki se borita, da ne bomo del projekta osmih občin," je povedal Leljak. Oskrbo s pitno vodo namreč želi reševati na lokalnem nivoju. "Obstaja skrb, da iz vodnih virov Podgrad in Segovci ne bi dobili dovolj vode. Želim, da imamo vsi stalno in dobro vodo, ki je bo dovolj," je razložil in pridal, da bi bila ta domača voda cenejša.

Zasebni vodovod v občinsko last?

Na peto referendumsko vprašanje o priključitvi zasebnih vodovodov na javno vodovodno omrežje bodo glasovali le na delu območja KS Radenci - volišče Hrastje - Mota in na delu območja KS Kapela - volišče Hrašenski Vrh. "Pri zasebnih vodovodih imamo veliko pravnih problemov. Odkar obstajajo, ni bil narejen niti en elaborat s strani upravljavcev, čeprav bi ga moral vsako leto potrditi občinski svet," je dejal Leljak. Poudaril je, da občinska uprava ni dolžna pripraviti gradiva oziroma vloge za podaljšanje vodnega dovoljenja, ki velja do decembra, ampak mora to storiti upravljavec zasebnega vodovoda in ga posredovati občini, ta pa naprej ministrstvu.
"Če podaljšanja vodnega dovoljenja ne bo, smo dolžni takoj zgraditi novi vodovodni sistem in vsem občanom zaračunati komunalni prispevek, ki bi v tem trenutku znašal okoli tri tisoč evrov na vsak objekt." Rešitev v tem primeru bi bila, tako župan, da bi z lastniki našli pravni način in prevzeli vodovod v last občine. "Tako bi jih tudi oprostili plačila komunalnega prispevka, kar bi bilo za občane bistveno boljše."
O gradnji nove mrliške vežice na pokopališču na Kapeli bodo svoje mnenje izrazili le na območju KS Kapela in volišču Hrastje - Mota. "Referendumski odgovori nam bodo pokazali, v katere smeri moramo iti in naravnati svoje programe dela," je vseh šest vprašanj utemeljil Leljak. Strošek referenduma bo okoli osem tisoč evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta