Končno hitri internet tudi na podeželju?

Janko Votek Janko Votek
27.03.2019 16:01

Posebnih priprav na razpis iz programa za razvoj podeželja na Goričkem še ni

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po načrtih naj bi projekt Rune pokril 97 odstotkov območij belih lis.
Reuters/George Frey

Goričanske občine so imele že v prejšnji finančni perspektivi pripravljen projekt za gradnjo širokopasovnega internetnega omrežja. S projektom so se prijavile na razpis takratnega ministrstva za visoko šolstvo in tehnologijo, vendar neuspešno.
Leta 2015 je podjetje Enocon svetu pomurske razvojne regije predstavilo projekt gradnje širokopasovnega omrežja na komercialno nezanimivih območjih, imenovan Rune. Gre za gradnjo infrastrukture na podeželskih območjih in edini mednarodni projekt, ki bo pokril bele lise podeželskih območij. Po načrtih naj bi pokril 97 odstotkov območij, ki niso zajeta v načrte gradnje drugih ponudnikov zaradi pomanjkanja komercialnega interesa.

Možnost izbire ostane

Za projekt oziroma pridobitev sredstev je treba izpolniti štiri pogoje: da optična infrastruktura še ni zgrajena in da je v naslednjih treh letih ne namerava graditi noben komercialni ponudnik. Določen je zgornji prag za financiranje, in sicer naselja z manj kot 1000 gospodinjstvi, k temu je dodan pogoj, da je gostota poselitve večja od osem prebivalcev na kvadratni kilometer. Projekt naj bi se financiral iz sredstev tako imenovanega Junckerjevega sklada (European Fund for Strategic Investments EFSI) preko Evropske investicijske banke (EIB).

Pod drugim ministrstvom

Projekt pa v svoji izvedbi ne zajema območij z manj kot osmimi prebivalci na kvadratni kilometer. Financiranje gradnje infrastrukture na teh območjih mora zagotoviti država iz evropskih sredstev. Lani je bil objavljen razpis za gradnjo omrežja na teh območjih pri ministrstvu za javno upravo, imenovan GOŠO 3. Vendar se na ta razpis občine z Goričkega niso mogle prijaviti, prav tako ne občine iz Koroške in Podravja, čeprav je bil namenjen gradnji širokopasovnega omrežja na območju belih lis. Omenjene tri regije sicer niso ostale brez sredstev ali možnosti za javno financiranje gradnje širokopasovnega omrežja. Takrat je bilo rečeno, da bodo sredstva za gradnjo na območjih z manj kot osmimi prebivalci na kvadratni kilometer zagotovljena pri kmetijskem ministrstvu v okviru programa za razvoj podeželja.
To je napovedalo objavo "dirigiranega" razpisa za omenjene tri regije za konec lanskega leta, vendar ta še ni bil objavljen. V koledarju objave razpisov za letošnje leto je objava razpisa napovedana za začetek junija. Program oziroma gradnja se financira v celoti iz javnih sredstev, vendar ni nujno, da se nanj prijavijo občine, ampak ga bo mogoče izvesti v okviru javno-zasebnih partnerstev. To pomeni, da se na razpis lahko prijavi tudi sedanji nosilec projekta Rune ali kak drug partner, za katerega se odloči občina. Če se vrnemo k primeru šalovske občine, je po podatkih iz lanskega leta izpolnjevalo pogoj za vključitev v projekt Rune 214 gospodinjstev, 230 pa jih je zunaj projekta in so upravičena do javnega financiranja gradnje širokopasovne infrastrukture.
V razpisu GOŠO 3 je vzhodna kohezijska regija brez Pomurja, Podravja in Koroške dobila 10,7 milijona evrov. Pomurju je v prejšnji finančni perspektivi pri Skladu za razvoj podeželja uspelo pridobiti sredstva za le tri projekte, in sicer občinam Odranci, Radenci in Gornja Radgona.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta