Lendava: Velik interes za zemljišča, za dva tisoč hektarjev kar 3380 ponudb

Majda Horvat, Vestnik
28.08.2024 15:30

Za vsa prosta zemljišča se znova poteguje tudi Kmetijsko gospodarstvo Lendava

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V naslednjem koraku bodo vsi interesenti prejemali povabila sklada, da svoje ponudbe dopolnijo z dokazili o tem, ali so morebiti solastnik, zakupnik ali mejaš, kar vse daje prednost pri izbiri novega zakupnika. (Fotografija je simbolična.) 
Jure Kljajić

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov (SKZG) je na Upravni enoti Lendava julija objavil ponudbe za zakup 1858 hektarjev kmetijskih zemljišč, ki jih je prej obdelovalo podjetje Kmetijsko gospodarstvo (KG) Lendava. Temu je prenehala zakupna pogodba konec leta 2021, vendar mu je sklad ni podaljšal, ker podjetje ni hotelo prepustiti 84 hektarjev državnih zemljišč na Benici lokalnim kmetom, katerih zemljišča so po arbitražnem sporazumu ostala na hrvaški strani meje.

Objava ponudb za zakup je pričakovano vzbudila izjemno zanimanje med kmeti. Za 147 objavljenih sklopov oziroma gerkov, ki so zajemali različno število parcel ali skupaj več kot 1600, je prispelo kar 3380 prijav, in sicer od 10 pa vse do 39 ponudb za posamezni sklop. Po naših informacijah prijavitelji niso samo z območja lendavske občine ali iz Pomurja, ampak prihajajo celo iz podravske regije. Za vsa prosta zemljišča se znova poteguje tudi KG Lendava, že zdaj pa je jasno, da jih bo zaradi prednostne pravice dobilo v zakup najmanj tri četrtine. Ob tem igra pomembno vlogo tudi dejstvo, da interesent posamezni sklop parcel lahko dobi v zakup kot celoto.

Po objavi ponudb SKZG na oglasni deski se postopek nadaljuje z razpošiljanjem obvestil prijaviteljem, kar je te dni storila lendavska upravna enota, na njih pa so navedeni vsi interesenti, ki se potegujejo za prosta zemljišča posameznega sklopa. To pomeni, da vsi vedo za vse, ki so oddali ponudbo za posamezni gerk. V naslednjem koraku bodo prav tako vsi interesenti prejemali povabila sklada, da svoje ponudbe dopolnijo z dokazili o tem, ali so morebiti solastnik, zakupnik ali mejaš, kar vse daje prednost pri izbiri novega zakupnika.

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov se bo o sklenitvi zakupnega razmerja odločal na osnovi določil zakona o kmetijskih zemljiščih in pravilnika o zakupu kmetijskih zemljišč. Temu bo sledila izdaja odločb, zoper katero se bodo lahko zavrnjeni ponudniki pritožili oziroma po pravni poti dokazovali svoje upravičenje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta