Ljudska univerza Lendava: Sodobno središče vseživljenjskega učenja

Jože Gabor Jože Gabor
27.01.2020 15:42

Usmerjeni k potrebam odraslih za aktivno življenje v družbi in lokalnem okolju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V pestrem kulturnem programu slovesnosti ob 60-letnici LU Lendava so sodelovale vse generacije. 
Nataša Juhnov

V lendavski gledališki in koncertni dvorani je bila prireditev ob 60-letnici delovanja Ljudske univerze Lendava. Zavod za izobraževanje odraslih in mladine je bil v sodni register vpisan decembra 1959 kot Delavska univerza Lendava. V 60 letih delovanja se je preoblikoval v sodobno izobraževalno središče, ki občanom na območju upravne enote Lendava omogoča pridobivanje tako formalnih kakor neformalnih znanj. V razne oblike izobraževanja se lahko vključijo šoloobvezni otroci, srednješolci in mladina, odrasli in starejši v tretjem življenjskem obdobju. Pridobivanje, nadgrajevanje in obnavljanje znanja poteka v prijetnem in sodobno opremljenem učnem okolju ter ob pomoči usposobljenih svetovalcev. Vključujejo se tudi v lokalne, nacionalne in mednarodne projekte na področju izobraževanja.

Ustanovitev leta 1959

"Naše poslanstvo in namen sta bila od ustanovitve leta 1959 omogočati in zagotavljati odraslim udeležbo v izobraževanju in usposabljanju v najširšem smislu," je povedala direktorica Rahela Hojnik Kelenc. "Strategijo vseživljenjskosti učenja smo udejanjali od ustanovitve, čeprav se je ta ideja sistematično začela razvijati šele v devetdesetih letih 20. stoletja. V dosedanjem delovanju smo šli skozi številne razvojne faze, doživeli smo vzpone in padce, vedno pa smo bili usmerjeni na potrebe odraslih za aktivno življenje v družbi in v lokalnem okolju." Iz ljudske univerze s štirimi temeljnimi področji delovanja so se razvili v moderno lokalno središče vseživljenjskega učenja. Njihova izobraževalna ponudba je iz leta v leto bolj prilagojena trenutnim potrebam, način poučevanja pa posameznikom, ki se v izobraževalni program vključujejo. "Brez podpore lokalne skupnosti, ki je naša ustanoviteljica, se ne bi mogli učinkovito in hitro prilagajati razmeram in pri tem ohranjati svojega osnovnega poslanstva na področju izobraževanja odraslih. Skupaj z zunanjimi sodelavci uspešno izvajamo cilje v skladu s sloganom, da delamo z ljudmi za ljudi."

Znanja za generacije

Lendavski župan Janez Magyar je povedal, da je Ljudska univerza Lendava od začetka pred 60 leti pravo izobraževalno središče in vitalna organizacija lokalne skupnosti, dom znanja odraslih in mladih. "Pomembna je za celostni socialni in gospodarski kakor tudi za kulturni razvoj v občini in širše. Vodstvo, zaposleni, predavatelji in njihovi partnerji so del uspešne zgodbe, zaradi katere mnogi ljudje z novim znanjem bolj pozitivno zrejo v prihodnost. Šest desetletij je Ljudska univerza Lendava odpirala nove poti do znanja, izobrazbe, zaposlitve in osebnega razvoja." Vsem generacijam so ponujali tista znanja, ki jih najbolj potrebujejo. Zaradi dobrih praks pri izobraževanju odraslih postajajo tudi vse bolj prepoznavni v tujini. Veliko skrbi in pozornosti posvečajo tudi ranljivim ciljnim skupinam, jih spodbujajo in delajo močnejše za življenje, je povedal Magyar.
Na osrednji prireditvi so v kulturnem programu nastopili pevski zbor DO RE MI Vrtca Lendava, učenke in učenci Dvojezične osnovne šole II Lendava in Dvojezične osnovne šole I Lendava, učenki Glasbene šole Lendava Nina Brasseur in Lucija Šetar, Pia Novak, moški vokalni kvintet Aeternum ter gledališka skupina Kofetarji Društva upokojencev Lendava.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta