Medu bi z blagovno znamko dali dodano vrednost

Majda Horvat, Vestnik
09.03.2020 14:32

Čebelarska zveza društev Pomurja ima novega predsednika, Štefana Šemna. Pomurski čebelarji so največji pridelovalci akacijevega in cvetličnega medu v Sloveniji, več se jih ukvarja tudi z apiturizmom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Štefan Šemen je kot novi predsednik Čebelarske zveze društev Pomurja predstavil konkreten program dela, s katerim bodo še dvignili pomen in ugled čebelarstva. 
Majda Horvat

Štefan Šemen iz Lipe čebelari že skoraj štirideset let, a se še vedno spominja, kako ponosen je bil, ko je dobil prve čebelje družine in so ga sprejeli v takrat beltinsko čebelarsko družino. Več kot hobi je čebelarstvo zanj postalo potem, ko je zaradi stečaja Mure ostal brez zaposlitve in je v čebelarjenju videl poslovno priložnost. Postal je profesionalni čebelar in se začel izobraževati, pridobil si je naslov čebelarskega mojstra, certifikat za apiterapevta, posvetil se je tudi področju varne hrane in pridobil še druga znanja, potrebna za podjetništvo. "Čebelarstvo je zame največji izziv in v tem sem tudi največ dosegel v življenju. To sem vzljubil tako močno, da mi daje smisel življenja," je povedal sogovornik.

Prepričal s programom

Zelo zgodaj je začel prevzemati razne naloge v čebelarskih organizacijah, pomembnejše zadolžitve pa v zadnjih dveh desetletjih. Več kot dvajset let je predsednik Čebelarskega društva Beltinci, ki je v tem času pridobilo čebelarski dom, učni čebelnjak, medoviti vrt, na osnovni šoli so vzpostavili čebelarski krožek in so dejavni še na drugih področjih. Na beltinski šoli so v sodelovanju s šolo in beltinsko občino lani prvič izvedli državno tekmovanje mladih čebelarjev, ki se ga je udeležilo približno sedemsto otrok in sto spremljevalcev iz vse Slovenije, s tem pa so počastili stoto obletnico priključitve Prekmurja matici. "Številna izhodišča za delo nam daje naša krovna organizacija Čebelarska zveza Slovenije," je poudaril sogovornik, ki je pred kratkim postal predsednik Čebelarske zveze društev Pomurja.

V Martjancih plemenilna postaja

Čebelarske prostore s čebelnjakom, ki jih obdaja še hektar zemlje oziroma gozda, imajo tudi v Martjancih, vendar je objekt treba legalizirati, saj ga bodo morali drugače porušiti. Tam bi pod nadzorom Kmetijskega inštituta Slovenije vzpostavili plemenilno postajo. V Pomurju je namreč precej dobrih vzrejevalcev matic, ni pa plemenilne postaje, kajti ob maticah je zelo pomembna še selekcija trotov. Novo vodstvo si je zadalo tudi pridobitev blagovne znamke.
V Sloveniji so znane tri blagovne znamke medu z zaščiteno označbo porekla: slovenski, kočevski in kraški med. "Na našem območju smo največji pridelovalci akacijevega in cvetličnega medu v Sloveniji, saj smo pred leti odkupovalcu, podjetju Medex, prodali tudi do 110 ton tovrstnega medu na leto. Ker tega odkupa ni več, bi medu z blagovno znamko dali dodano vrednost in spodbudili povpraševanje po njem," pravi Štefan Šemen.

Prapori pomemben simbol

Predlagal je, da bi spodbudili in podprli čebelarska društva, da si pridobijo prapore, saj so ti pomemben simbol čebelarstva na številnih dogodkih, dobro sodelovanje z osnovnimi šolami pa bi obogatili še z ustanovijo čebelarskih krožkov. "Zadali smo si precej pomembnih nalog in verjamem, da jih bomo v štirih letih zmogli izvesti. Le voljo in vztrajnost je treba imeti," je še poudaril novi predsednik pomurske čebelarske zveze.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta