Murska Sobota: Zmagovalna županska torta za kandidata SD Damjana Anželja

Timotej Milanov Timotej Milanov
04.12.2022 19:23

Murska Sobota ostaja rdeča: kandidat SD Damjan Anželj je po pričakovanju v drugem krogu županskih volitev prejel več glasov kot kandidat SDS Andrej Mešič

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Mestno občino Murska Sobota (MOMS) bo naslednja štiri leta vodil Damjan Anželj, kandidat SD, sicer magister javne uprave, ki je do zdaj opravljal delo višjega svetovalca za področje zdravstva in socialnega varstva v mestni upravi. V drugem krogu županskih volitev je dobil 64,76 odstotka glasov, medtem ko je njegov kandidat SDS Andrej Mešič dobil 35,24 odstotka glasov.

Igor Napast

"Zmaga je šele začetek," je po zmagi povedal Anželj, ki napoveduje izvedbo projektov, s katerimi bo MOMS še zmanjšala razvojni zaostanek za drugimi mestnimi občinami in okrepila svojo vlogo regijskega središča. A prioritete bodo odvisne tudi od splošnega dogajanja v svetu, dodaja: "Videli bomo, kako se bo naprej odvijala energetska in draginjska kriza, poskrbeti moramo za občane, da bodo lahko to zimo dostojno preživeli." Nato bodo po njegovih besedah zaključili projekte, ki so že v teku: "Gre za preplastitve določenih cest, ki so nujno potrebne. Potem pa pridejo na vrsto razvojni projekti, ki bodo štrleli iz povprečja." Eden od projektov, ki ga želi uresničiti, je tudi mlin na Muri. "Za to sicer zdaj denarja nimamo, gre pa za zelo dobro zamisel, da bi povezali brod v Krogu z mlinom, ki bi bil morda v Bakovcih, s turistično-informacijsko potjo. Če bi ta objekta povezali še z Expanom, bi lahko naredili zelo uspešno zgodbo."

Igor Napast

MOMS tako ostaja pod vodstvom Socialnih demokratov, a novega župana čaka precej zahtevnejše delo v mestnem svetu, kjer so se razmerja moči precej spremenila. Enako število predstavnikov kot SD, osem, bo imelo od zdaj v 26-članskem mestnem svetu namreč tudi Gibanje Svoboda, okrepila se je tudi SDS, ki bo imela šest svetnikov. Iz murskosoboške Svobode so po prvem krogu lokalnih volitev sporočili, da njihova svetniška skupina ne bo pristajala na kompromise in da ne bodo trgovali z zaupanjem volivcev, prav tako za zdaj še niso pristali na oblikovanje koalicije s SD, za kar si prizadeva Anželj, ki meni, da bi morali tudi na ravni MOMS podpisati koalicijsko pogodbo za prihodnji mandat.

Anželj pravi, da bo do pogovorov z drugimi svetniškimi skupinami moralo priti, a se do zdaj še ni z nikomer pogovarjal: "V prihodnjih dneh bomo vse povabili na pogovore in ne dvomim o sestavi dobre in razvojne koalicije." Mešič napoveduje, da bodo predstavniki SDS v mestnem svetu delovali konstruktivno: "Nikoli nisem bil zagovornik tega, da bi a priori nasprotovali nečemu samo zato, ker to hoče druga stran. Vedno sem deloval kot mestni svetnik, s katerim se je dalo pogovoriti … Pri projektih, kjer sem sodeloval, sem si vedno prizadeval, da bi združil vse svetnike. Tudi zdaj ne bomo statisti, temveč bomo tvorno sodelovali."

Igor Napast

Oba kandidata sta se v svojih predvolilnih nastopih med drugim zavzemala za pospešitev gospodarskega razvoja občine, začetek gradnje vzhodne murskosoboške obvoznice in novo športno infrastrukturo, pri čemer sta izpostavila potrebo po gradnji nove večnamenske dvorane. Medtem ko je bila v MOMS kampanja pred prvim krogom lokalnih volitev relativno mirna, sta kandidata pred drugim krogom nekoliko zaostrila retoriko. Mešič je bil še posebej kritičen do kadrovanja SD v občinskih javnih zavodih v zadnjih dveh mandatih, ko je občino vodil Aleksander Jevšek, kar se je po njegovem mnenju odrazilo tudi pri slabem delu teh ustanov. 

Za Anželja je v prvem krogu glasovalo 42,42 odstotka volivcev, medtem ko je Mešič dobil 32,38 odstotka glasov. Poleg njiju sta se za mesto murskosoboškega župana v prvem krogu potegovala še kandidat Gibanja Svoboda Mitja Horvat (22,99 odstotka) in kandidatka zunajparlamentarne stranke Akacije Blanka Denko Čeh (2,21 odstotka). V prvem krogu je v MOMS svoj glas oddalo 51,15 odstotka volivcev. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta