Ne pozabimo poti do kruha

Tadeja Lepoša
10.10.2019 15:58

Dnevom evropske kulturne dediščine se je tudi letos pridružila Osnovna šola Kuzma. Mlatili s cepci kot nekoč in pekli kruh

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lastnik mlatilnice je Štefan Horvat.
Tadeja Lepoša

Dnevom evropske kulturne dediščine (med 28. septembrom in 12. oktobrom), letos z geslom Dediščina, umetnost, razvedrilo, se je tudi tokrat pridružila Osnovna šola (OŠ) Kuzma. Pripravili so prikaz žetve, predvsem z namenom, da se ohrani, obudi in predstavi mladim to lepo kmečko opravilo. Ravnateljica Jasminka Krpič je dejala, da je namen dogodka ohranjati tradicijo in pokazati učencem težko delo dedkov in babic brez kmetijske mehanizacije. "Takšni dogodki so nas izoblikovali v ljudi, kot smo danes," je poudarila Krpičeva.

Ko dediščina oživi

Koordinatorico dogodka Jožico Fükaš veseli, da je Slovenija v evropskem merilu po številu dogodkov na število prebivalcev prav v vrhu med 50 sodelujočimi, zastopane pa so vse slovenske regije. Lani so dogodki privabili več kot 50 tisoč obiskovalcev, letos jih pričakujejo več, saj obisk iz leta v leto narašča. "V teh dneh se odpirajo vrata spominov, ki v pestrem dogajanju povežejo starejše in mlajše, mesta in vasi. Skratka, dediščina oživi," pristavi Fükaševa.

Lastnik mlatilnice je Štefan Horvat.
Tadeja Lepoša

Zrnje ločili od plev

OŠ Kuzma že vrsto let sodeluje pri vseevropskem projektu, saj je obujanje starih navad tudi stvar kulture, poznavanje zgodovine pa osnova za ustvarjanje prihodnosti, poudarjajo. "V minulih letih smo prikazali tradicionalne koline, ličkanje koruze, stkali smo platno iz lanu. Običaje pa vedno pripravljamo v sodelovanju s starejšimi in tako izmenjujemo znanje in izkušnje," opiše medgeneracijsko povezovanje sogovornica, ki že vrsto let vodi tudi dramsko skupino. Ta trenutno šteje 16 članov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta