Ob drugačnih podatkih Galexa posojila verjetno ne bi bilo

Timotej Milanov Timotej Milanov
13.06.2019 17:36

Nadaljuje se sojenje nekdanjemu direktorju Galexa Miranu Jablanovcu, ki naj bi bil na podlagi ponarejenih poslovnih listin prišel do posojila za družbo, ki jo je takrat vodil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Murski Soboti se nadaljuje sojenje, ki bo dalo nekaj odgovorov na vprašanja o tem, kaj se je dogajalo v Galexu v času krize, v katero je podjetje zabredlo pred leti.
Nataša Juhnov

Na okrajnem sodišču v Murski Soboti se je z zaslišanjem predstavnikov bank in družbe KF Finance nadaljevalo sojenje nekdanjemu direktorju soboške farmacevtske družbe Galex Miranu Jablanovcu, ki mu tožilstvo očita, da je ponaredil poslovne listine z namenom pridobitve kredita.
Kot smo že poročali, je Jablanovec v letih 2010-2013 družbi zagotovil skupno za 2,3 milijona evrov posojila pri Poštni banki Slovenije (PBS) in banki Raiffeisen, ko je kot odgovorna oseba podpisal letna poročila družbe, ki naj ne bi izkazovala resničnega stanja, s čimer je oškodoval posojilodajalce. V teh poročilih so bile popisane zaloge zdravil s pretečenim rokom trajanja, zaradi česar bi jih morali po mnenju izvedenk finančne stroke, ki sta pregledali omenjeni primer, odpisati.

Rok trajanja zdravil in odobritev kredita

Nekdanja uslužbenka PBS Sanja Miljuš Herman je, čeprav se do konkretnega primera ni želela opredeliti, povedala, da bi imelo to dejanje, če ni pravilno, verjetno negativen vpliv na odobritev kredita. Obramba Jablanovca še vedno vztraja, da je šlo za tako imenovane razvojne zaloge, ki so potrebne pri prodaji licenc za dokazovanje obstojnosti zdravila. Odvetnik Gregor Purg je Miljuš Hermanovo tako vprašal, ali ve, da je možno pri zdravilih podaljšati rok trajanja, in kako bi banka ravnala, če bi bila seznanjena s tem dejstvom. Odgovorila je, da bi v tem primeru verjetno pridobili strokovno mnenje o zadevi.
Kot je znano, so na podlagi finančnega pregleda poslovanja Galexa, ki ga je za PBS pripravila družba KF Finance, v banki ocenili, da so bili pri odobritvi posojila preslepljeni, in vložili kazensko prijavo. Leta 2015 je PBS celotno terjatev do Galexa, ki je znašala 6,7 milijona evrov, za 845 tisoč evrov prodala ljubljanski družbi Center novih medicinskih tehnologij, ki je v lasti Rusa Alekseja Andrejeva in je danes večinski lastnik Galexa.

Določeni podatki napačno vodeni

Bojan Kunovar iz družbe KF Finance je pred sodiščem povedal, da so v družbi pripravili pregled poslovanja Galexa glede na možnosti za poplačilo kredita. Odvetnika Purga je zanimalo, ali so že pred tem ocenjevali kakšno farmacevtsko podjetje, Kunaver pa je odgovoril, da so ocenjevali že na stotine podjetij, med katerimi so bila zagotovo že tudi farmacevtska, a se konkretnega primera na sodišču ni spomnil. Tudi Helena Kamenšek, nekdanja uslužbenka Raiffeisen banke, pravi, da gre za že prodano terjatev, pri kateri so zaznali sum storitve kaznivega dejanja. Tega so prijavili na podlagi mnenja družbe KF Finance, da so bile določene postavke v finančnem poročilu napačno vodene. Kot pravi, se banka, če bi bila omenjena dokumentacija pravilno pripravljena, verjetno ne bi bila odločila za odobritev posojila.
Sodnik Stanislav Žižek se je odločil, da bo na naslednji obravnavi dopustil zaslišanje priče z Malte. Gre za podjetnika, s katerim naj bi se bil Galex v tistem času dogovarjal za sklenitev posla, zaradi česar naj bi potrebovali omenjene zaloge. S tem se bo sojenje nadaljevalo septembra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta